Sklizeň brambor komplikuje velké sucho. Za kilo zaplatíme asi osm korun

12. září 2016
Zprávy z

Na Vysočině začala sklizeň brambor. Na pole vyjely traktory s velkými kombajny, aby dostaly do bramboráren letošní úrodu. Výnos bude pravděpodobně slušný, především díky letním dešťům. Co ale práce komplikuje, to je vysoká teplota vzduchu i půdy. Hlízy nejsou dostatečně obalené hlínou a hrozí jejich mechanické poškození. Ve skladech se musí navíc větrat, aby brambory neshnily.

„Teplota vzduchu se blíží třiceti stupňům a je vysoká i v půdě. Hrozí mechanické poškození hlíz a následná infekce v bramborárnách,“ vysvětluje tajemník bramborářského svazu Josef Králíček.

Výnos je slušný, říká farmář

Úspěšnost bramborářských sezón na Vysočině vždy záleží na počasí, především na množství srážek v letních měsících. Letos bylo počasí téměř ideální, pokračuje šéf zemědělského družstva ve Velké Losenici Vladimír Halík: „Je slušná úroda. Vláhy jsme dostali na Vysočině poměrně slušně, můžeme být spokojení. A dostali jsme ji v pravý čas. Na těch porostech se to projevilo, zdravotní stav i výnos je velmi dobrý.“

Sklizeň brambor, Vysočina

Sklizeň je ale náročnější, právě kvůli suchu. Složitější to mají i brigádníci na kombajnu. „Teď jak je sucho, tak to lítá všechno. Ale dá se to zvládnout,“ usmívá se brigádník Tomáš Dobrovolný.

Cena brambor na zimní skladování je každoročně určená sklizní a také maržemi obchodníků. Letos podle odborníků zaplatíme za kilo brambor kolem osmi korun.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio