Skleník přes zimu vydezinfikujte nebo vyměňte zeminu

7. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Už je nejvyšší čas zazimovat skleník. Jak to udělat, abyste se na jaře nedočkali nepříjemných překvapení, přišla do poradny Regionu říct zahradnice Mirka Paclová. Před zimou je ze skleníku potřeba odstranit všechno, co tam nepatří. Důležité je hlavně to, aby tam nezůstaly žádné zbytky zeleniny.

„Jestli máme sílu a jde to, tak abychom i různé poličky, mísy, misky odnesli, vyčistili a skleník je potřeba v tuto dobu vydezinfikovat,“ radí Mirka Paclová.

Pokud nemrzne, skleník dezinfikujte dusíkatým vápnem

Při teplotách pod bodem mrazu můžete do skleníku umístit sirné špalky nebo česnekové dýmovnice. Dusíkaté vápno je ideální při teplotách nad nulou. Důležité je zlikvidovat většinu škůdců, kteří čekají na teplejší počasí a na novou sezónu. Ve skleníku je stále tepleji než v okolí. Proto se tam může objevit i plevel. Většinou ale stačí, když ho ze skleníku odstraníme až na jaře.

Je-li to možné, vyměňte i zeminu

„Je dobré, když se do skleníku dostává čerstvá zemina. Ne vždycky je to ale technicky možné. Právě proto se používá dusíkaté vápno, kterým se to prosype a které umrtví všechny choroboplodné zárodky. Nejjednodušší metoda samozřejmě je vyvézt zeminu, nechat to vymrznout a dát tam čerstvou,“ říká host.

Skleník chraňte před ledem a sněhem

Záleží na systému konstrukce, ale téměř vždy je nutné skleník zabezpečit proti námraze a silným vrstvám sněhu. Zabráníte tím prasknutí skla nebo polykarbonátu. Skleník můžete přikrýt rákosovou rohoží, lepenkou, kartonem nebo třeba starým kobercem. Nejhorší je těžký, mokrý sníh. „Je takové zimní pravidlo, když začne hustě sněžit, sklepávejte sníh ze sloupových jehličnanů, z keřů a smeťte ho ze skleníků. Uchráníte se škod,“ doporučuje Mirka Paclová.

Spustit audio