Sklárny ve Světlé nad Sázavou propouštějí

4. listopad 2012
Zprávy z

O práci přijde koncem roku padesát devět lidí. Dvacet pět z nich dostane v lednu odstupné, ostatní pracovali pro Crystalite Bohemia brigádně nebo na dobu určitou.

Vedení společnosti reaguje na měnící se trh a zejména pokles zájmu z Řecka a z Íránu. "V Íránu došlo k devalvaci měny. Takže když naše zboží prodáme tamnímu velkoobchodníkovi, tak jemu musí butikář zaplatit dvojnásobek. Celý řetězec peněz se proto pozastavil," vysvětluje ředitel Martin Fait. "My máme zboží vyrobené na skladě za zhruba 160 milionů, což odpovídá dvou a půl měsíční obrátce. Víc už si nemůžeme dovolit tuto dobu prodlužovat," dodává. Ve sklárnách se zastavují linky na velké domácenské kusy skla. "Jsou to mísy a vázy, které váží až šest kilogramů. Zájem o ně byl původně tak velký, že jsme reagovali přidáváním linek a pak jsme tu kapacitu možná sami přepískli," vyjmenovává Martin Fait důvody proč je teď nutné propouštět.

Světelské sklo má světový věhlas

Mezi těmi, kdo bude muset koncem roku odejít, je i Jan Čapek."Je to špatné, nevíme, co máme dělat. Všude se propouští. Já bydlím u rodičů, pomáhám jim s rodinným domem, ale jinak nemám žádné závazky. Půjdu s kamarádem do zahraničí, nejspíš do Nizozemí. Tady to fakt nemá žádnou budoucnost," říká. Sklárny ve Světlé zaměstnávají včetně provozu v Květné 725 lidí. Za poslední tři roky se jim podařilo více než ztrojnásobit výrobu. Vedení nevylučuje v budoucnu opětovné nabírání zaměstnanců v závislosti na další situaci na trhu. Největším odbytištěm světelských skláren je Egypt.

Spustit audio