Skipasy na Vysočině budou dražší. Někteří vlekaři váhají, jestli vůbec začít zasněžovat

12. listopad 2021 11:50

Minulá lyžařská sezona po sobě zanechala milionové ztráty a vlekaři na Vysočině proto vkládají naděje do té nadcházející, na kterou se už začali připravovat.

Letošní lyžařská sezona se pozvolna blíží. Jak ale budou vypadat opatření pro lyžaře, zatím není jasné. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by se měla minimálně prokazovat bezinfekčnost a nosit roušky ve frontách nebo na lanovkách.

Mnohem jistější než podoba covidových opatření, je tak v současnosti to, že si lyžaři za lyžování na vysočinských sjezdovkách připlatí.

Harusův kopec

Na Harusově kopci u Nového Města na Moravě už rozestavují sněžná děla. Přípravy na sezónu jsou tak v plném proudu. „Máme připravenou sjezdovku, posečenou. Až začne mrznout, můžeme spustit celý zasněžovací systém,“ řekl provozovatel sjezdovky Karel Klapač.

Otázkou je, jestli skutečně sněžná děla začnou pracovat. Při současných cenách energií se to podle Karla Klapače nemusí vůbec vyplatit. „Zasněžení celé sjezdovky vyjde při současných cenách asi na dva miliony korun. Jsme na vážkách, jestli se provoz sjezdovky při současných cenách vůbec vyplatí.“

Skiareál Šacberk

Ve skiareálu Šacberk u Jihlavy si podobné úvahy vůbec nepřipouštějí. „U nás není cesta zpátky. Jsou tady obrovské investice, které jsou poznamenané obrovskou ztrátou loni. Nejde ale v tuto chvíli říct: nebudeme to dělat. Musíme to dělat, protože máme spoustu závazků,“ stojí si za svým provozovatel areálu Pavel Havlíček.

Lyžaří musí počítat s tím, že si za služby na sjezdovkách připlatí. „Bude to kolem dvaceti, dvaceti pěti procent. Máme tam nárůsty ve mzdách, energiích, úplně všechno.“

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související