Vysočina je líhní vynikajících hokejových brankářů. Hned čtyři chytají aktuálně v NHL

28. říjen 2021 06:10

Vejmelka, Vaněček, Kořenář, Rittich. To jsou čeští hokejoví brankáři v NHL. Zajímavost je, že všichni pocházejí z Vysočiny.

V našem kraji v posledních letech hokejově vyrostli skvělí brankáři. David Rittch, Josef Kořenář, Vít Vaněček, to jsou všechno gólmani, kteří se narodili na Vysočině. Letos s nimi svou premiéru v NHL zažívá také rodák z Třebíče Karel Vejmelka.

Karla znám od mala…

„Karla znám od mala, zažil jsem ho v první lize, zažil jsme ho v Kometě, kam přišel stejně se mnou. Šest let jsme spolu trávili v Brně. Má vynikající parametry jako gólman a myslím si, že tahle soutěž mu bude sedět,“ předpovídá trenér hokejové Třebíče Kamil Pokorný.

Právě odchovanec Horácké Slavie Karel Vejmelka patří v této sezoně Arizoně a jeho premiéru v NHL v Třebíči náležitě sledují. „Nejen já, ale všichni tady v Třebíči mu to moc přejeme a sledujeme jeho výkony.“

Česká jména

Sportovní komentátoři za mořem si ale musejí procvičovat výslovnost také u dalších českých jmen z Vysočiny. Josef Kořenář, který se narodil v Pelhřimově, působí s Karlem Vejmelkou v Arizoně. Ve Washingtonu je pro změnu havlíčkobrodský rodák Vít Vaněček. „Prostě se to tak urodilo, stalo se to tak. Práce s brankáři v Česku se lepší a je to takový paradox, ale je to super, že máme tolik brankářů tady z Vysočiny,“ vypočítává trenér jihlavských brankářů Petr Jaroš.

Rodáci z Třebíče, Pelhřimova, Havlíčkova Brodu a Jihlavy tak dělají aktuálně Vysočině za mořem velkou reklamu, když předvádějí své umění v kanadsko-americké NHL. „Ukazuje to, že děti z těch menších měst se nemusí bát začít s hokejem, cesta je pro všechny stejná, otevřená,“ přemýšlí nad netradičním jevem, kdy z jednoho kraje v NHL uspělo naráz tolik hokejových gólmanů, trenér Petr Jaroš.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio

Související