Silný vítr zastavil na Vysočině vlaky. Stovky domácností jsou bez proudu

30. leden 2022 09:10

Kvůli následkům větru je přerušená doprava na tratích Havlíčkův Brod a Veselí nad Lužnicí a z Jihlavy do Brna. Stovky domácností jsou bez proudu.

Vysočinu, podobně jako velkou část České republiky, bičuje silný vítr. Kvůli poruchám stojí vlaky a České dráhy zajišťují náhradní přepravu autobusy. Hasiči odklízeli od půlnoci do rána přes 40 popadaných stromů. 

Železnice

Přerušený provoz je na železniční trati Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí, v úsecích Dobronín – Jihlava, Horní Cerekev – Kostelec u Jihlavy a na jihu Čech mezi obcí Doňov a Veselím nad Lužnicí. 

ČD zajišťují náhradní autobusovou dopravu, stejně jako v úseku Jihlava – Luka nad Jihlavou na trati z Jihlavy do Brna. 

Popadané stromy a silnice

Hasiči na Vysočině odklízeli od půlnoci přes 40 stromů, které popadaly kvůli větru. Nejvíce událostí bylo v okresech Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Třebíč a Pelhřimov. 

Silničáři odklízeli sníh na Vysočině zejména ráno. „Něco jsme museli ráno projíždět, protože vítr nám ochlazuje vozovky. Sem tam byly dešťové přeháňky, silný nárazový vítr,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic kraje Vysočina Roman Hubený. 

Silnice prvních tříd jsou mokré poté, co je silničáři chemicky ošetřili. Na vozovkách druhých a třetích tříd leží místy rozbředlý sníh. 

Podle informací od energetiků je v jižních Čechách a na Vysočině asi 6.500 odběratelů bez proudu. 

Podle meteorologů bude dnes v kraji proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, v polohách nad 500 metrů sněžení. Odpoledne a k večeru srážek ubude. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od dvou do pěti stupňů. V kraji bude foukat silný vítr s nárazy kolem 25 metrů za vteřinu. 

autor: mik
Spustit audio