Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné

16. leden 2019 09:50

Hlavní tahy na Vysočině včetně dálnice D1 jsou dnes po chemickém ošetření mokré. Na vedlejších silnicích leží ujetý a zledovatělý sníh krytý posypem.

Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Nad ránem se podařilo zprůjezdnit silnici I/38 u Stonařova, která byla kvůli ledovce a závějím neprůjezdná od úterního poledne. Silničáři měli v noci v terénu přes 200 vozidel. Díky mírnějšímu větru ubylo sněhových jazyků, zůstávají především na Žďársku, kde leží nejvíc sněhu.

Teplota stoupá, zmírnil se vítr

„Oteplilo se, k ránu začalo pršet a zmírnil se vítr, takže už se sníh tolik nezvedá a silnice se tolik nezatahují,“ řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Aleš Hubený.

Na odstraňování sněhu byly v noci na Žďársku nasazeny dva traktorbagry a fréza. „Na Žďársku jsou místy až třímetrové bariéry. Zatímco na Jihlavsku prší, tam i dnes v noci chumelilo, vyšší nadmořská výška je znát, sníh tam neodtává,“ uvedl Hubený.

Předpověď počasí

V noci se teploty na Vysočině pohybovaly od minus jednoho do dvou stupňů Celsia. Nejvyšší odpolední teploty se podle meteorologů dostanou až k pěti stupňům Celsia. Bude oblačno s dešťovými nebo sněhovými přeháňkami.

Odpoledne bude oblačnosti ubývat a bude slábnout i vítr, který může mít v nárazech rychlost okolo 50 kilometrů v hodině.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související