Silnice na většině míst republiky pokryl led, bourá se na Vysočině i jihu Moravy

2. leden 2013

Silnice na většině míst republiky ráno pokryl led. Nejhorší situace je na Vysočině a na jihu Moravy, kde už se staly desítky dopravních nehod. Na Jihlavsku uvízly kvůli ledovce autobusy a kamiony.

Kvůli klouzajícím silnicím volali silničáře už časně ráno řidiči z Jihlavska. Kolem čtvrté hodiny začal v regionu padat mrznoucí déšť.

Konkrétně asi kilometrová ledovka se vytvořila v Horních Dubénkách na Jihlavsku, podobných míst je víc. Nehody jsou hlášené u Jaroměřic nad Rokytnou a u Kalhova, u Větrného Jeníkova uvízly autobusy.

Na 112. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno se vysypal náklad z kamionu, který narazil do informačního panelu u čerpací stanice. Řidič zemřel, nehoda provoz nezablokovala.

Klouže to také na Brněnsku i na Hodonínsku. Hromadná dopravní nehoda se stala na zledovatělé vozovce na trase ze Zastávky u Brna do Náměště nad Oslavou.

„Od rána řeší policisté nehodu deseti aut u Vysokých Popovic a vzhledem k počasí bych rád varoval všechny, kdo usedají za volat, že zejména ve vyšších polohách mohou srážky namrzat a to bývá nepříjemná kombinace,“ informoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Aktuální inrofmace z dopravy můžete sledovat na webu Zelené vlny.

U Ivančic zase sjelo auto ze silnice a narazilo do stromu. Řidiče museli vyprostit hasiči a se zraněním skončil v nemocnici. Náledí je také na dálnici D2 v úseku u hraničního přechodu se Slovenskem a na dálnici D1 od Rousínova po Kroměříž.

Potíže se nevyhnuly ani Moravskoslezskému kraji. Na rychlostní silnici mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem se srazilo devět aut, záchranáři odvezli do nemocnice tři zraněné muže. U Závišic na Novojičínsku kamiony nemohly vyjet na zledovatělý kopec.

Na Karlovarsku mají řidiči potíže s námrazou na hlavním tahu mezi Kláštercem a Ostrovem, který vede v těsné blízkosti řeky Ohře.

Na celém území celého Jihočeského kraje ráno pršelo, se zledovatělými vozovkami se mohou řidiči setkat na Jindřichohradecku, Písecku, Táborsku a Prachaticku. Vážná nehoda se stala na Strakonicku, další auto vylétlo ze silnice u Netolic.

Podle meteorologů se situace nezlepší nejméně do desáté hodiny.

autoři: zdt , pku , gaj , dka , Hana Mikulincová , iha
Spustit audio