Silnice na Čeřínku jsou ve velmi špatném stavu, jejich opravu požadují lidé v petici

24. leden 2024 06:30

Dostat se autem na Čeřínek není v poslední době úplně jednoduché. Cestu na jedno z turisticky nejvytíženějších míst Jihlavska komplikují silnice, které jsou ve velmi špatném stavu. Proto teď skupina místních sepsala petici a požaduje opravu dvou cest.

„Kraj to alespoň opravuje v rámci běžné údržby. A ta druhá cesta, tam vytéká potok a vjíždějí tam harvestory z boku,“ popisuje Tomáš Kubiš, který patří k iniciátorům petice a po obou silnicích jezdí téměř denně.

Silnice mají různé vlastníky. Ta od Cejle na Horní Hutě patří kraji. Momentálně je v nejhorší 5. stupni na škále poničení. Oprava by vyšla zhruba na 15 milionů korun. „Silnice je dlouhá, nejezdí tam autobus, není tam vedená linková doprava, takže v prioritizaci silnic je až na posledním místě,“ vysvětlil náměstek krajských silničářů Tomáš Mátl. I proto cestu kraj nabídl Cejli. Ta to ale odmítla.

Druhá cesta k dolní stanici sjezdovky je poškozená po těžbě dřeva v lesích, které patří Pražskému Arcibiskupství. „Opravu neplánujeme, není v našem vlastnictví. Pokud nás vlastník lesní cesty osloví, jsme připraveni standardně jednat o společném postupu všech uživatelů cesty,“ uvedl jeho mluvčí Jiří Princ.

Spustit audio