Šijí hračky a oblečení pro děti. Odsouzené ženy ve Světlé budou skládat zkoušky učebního oboru

19. květen 2021 06:00

Světelské vězeňkyně šijí plyšáky a oblečení pro děti. Nejde ale jen o dobročinnost, připravují se i na závěrečné zkoušky učební oborů. Skládat je budou přímo ve věznici.

Nejen maturanti a učni v posledních ročnících škol se chystají na závěrečné zkoušky. Plno práce s učením mají i některé odsouzené ženy ve věznici Světlá nad Sázavou. Jedním z oborů, které tam mohou absolvovat, jsou i Provozní služby.

Dětské domovy, nemocnice

„Doufám, že se to dostane k nějakému dítěti z dětského domova nebo tady šijeme ještě hračky pro děti z onkologického oddělení,“ ukazuje odsouzená Patricie Krausová medvídka, kterého vyrobila při výuce šití na průmyslových strojích.

Hračky putují k dětem v domovech nebo v nemocnicích. Hlavně se ale uvězněné ženy při jejich výrobě naučí šít, což je jedna z dovedností, kterou potřebují k úspěšnému dokončení výučního oboru Provozní služby. „Šití, vaření a úklid, to znamená tam se učíme všechny praktické věci, které člověk potřebuje do domácnosti, o kterých jsem ani nevěděla, že existují, takže pro mě taková perlička, i úsměvná někdy, ale hodně se člověk naučí,“ doplňuje Patricie, která se spolu se svými spolužačkami chystá na závěrečné zkoušky dvouletého učebního oboru.

A podle další z žen ve výkonu trestu, Marie Fajlové, je příprava dostatečná: „Nás to učitelé, pedagogové, připravují průběžně, takže si myslím, že jsme připravené dobře, zkoušely jsme si i test, vlastně teď už víme, jak to bude fungovat, jak to bude probíhat a jinak, co se učení týče, tak si myslím, že jsme nic nezanedbaly.“

V době covidu…

Absolventky vzdělávacích středisek ve věznicích měly přitom po dobu koronavirové pandemie oproti běžným učňům jednu výhodu – nemusely na distanční výuku a dál ve výkonu trestu docházely do třídy, která je přímo v areálu věznice.  

Zkoušky přesto budou mít, podobně jako ostatní studenti, oproti předchozím letům upravené, vysvětluje vedoucí školského vzdělávacího střediska Jana Koukalová: „V běžných letech je klasicky písemná část, praktická část. V provozních službách to vypadá tak, že budou vařit a potom šít, a potom ta ústní a letos to budeme mít bez té ústní.“

Dva učební obory

Světelská věznice nabízí odsouzeným ženám možnost absolvovat dva učební obory. Větší zájem je o Provozní služby, jak dodává ředitelka věznice Monika Myšičková: „Obecně o ty učební obory je zájem samozřejmě, máme dva, o jeden více, to jsou ty provozní služby, ten druhý, což je to šití prádla. Tam se nám hlásí méně odsouzených žen a předpokládám, že je to něco jako u mě, že v republice k tomu šití už má málokterá z žen vztah. Je to škoda, protože samozřejmě na trhu práce tato profese čím dál víc schází.“

Světelská věznice má obvykle i poměrně vysokou zaměstnanost odsouzených žen, ať už přímo v areálu vězení, či u externích firem. A ačkoliv se možnosti při koronavirové pandemie zúžily, nyní se ženy pomalu začínají vracet na svá pracoviště.

autoři: Tereza Pešoutová , mik

Související