Sezóna výlovů začíná. Teplé léto rybám svědčilo

10. říjen 2018 06:10

Rybáři na Vysočině loví. Kapři nad dvě a půl kila skončí patrně ve vánočních sádkách. Menší kapři alespoň z Rybářství Vysočina poputují do Německa.

„Ráno si připravíme kádě a to ostatní nářadí, uděláme naháňku, naženeme ryby nad síť, zvedneme ji a pak síť zjaříme a rybu třídíme a nakládáme. Jen takový hrubý třídění - ještě to detailnější pak přijde na sádkách, abychom měli co nejmenší ztráty,“ vysvětluje rybář Jan Ošanec.

I když zdejší ryby zamíří především na vánoční trh, jen kapři v sítích neuvízli. „Tady je smíšená obsádka. Je tady kapr, lín, candát a nějaká bílá ryba. Ten kapr se jenom nechává na vánoční prodej, jinak se to všechno roztřídí a prodá,“ potvrzuje s tím, že rybám letošní horko nijak neuškodilo. Naopak, v hodickém rybníce prý dobře přibývaly na váze a bude jich i dost.

Výlov ale není svátek jen pro samotné rybáře. I když se v Hodicích sítě stahovaly ve všední den, na hráz stejně dorazili i diváci. „Že nám to tady loví, tak se jdu kouknout,“ říká senior Karel.

Ryby na Vánoce

Na štědrovečerním stole ale skončí jen ryby, které dorostly aspoň dvou a půl kila váhy. Ty zbylé rybáři přetřídí a odvezou na prodej do Německa. Než ale vůbec mohli spustit sítě, museli rybník vypustit. To zabralo asi týden.

„Tenhle rybník se vypouští s ohledem na to, abychom zase v toku pod rybníkem nezpůsobili nějaký problém, prostě plynule, aby nám to odteklo a ta ryba aby se taky stihla stáhnout do toho loviště,“ vysvětluje Jan Ošanec.

Po výlovu čeká hodický rybník odbahnění a pak se tam znovu vrátí obvyklá obsádka.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio