Seznam stálých štamgastů. Malé hospody usilují o výjimku v kontrolách bezinfekčnosti hostů

28. říjen 2021 06:00

Od příštího týdne budou hostinští a číšníci muset kontrolovat bezinfekčnost svých hostů. Provozovatelé malých venkovských hospůdek by ale chtěli výjimku.

Do hospody v obci Pohleď na Havlíčkobrodsku chodí většinu roku jenom pět stálých hostů. Navzájem se znají a běžně se potkávají i jinde. Přesto by měli od začátku listopadu ukazovat při každé návštěvě hospodskému potvrzení o bezinfekčnosti. Tedy pokud ministerstvo zdravotnictví neumožní vytváření takzvaného seznamu stálých hostů.

Každý každého zná…

„Cizí lidi chodí v létě, když je otevřený skanzen, teď přes zimu to je opravdu stálá sestava lidí.“ Jindřich Holub dělá v obci starostu, průvodce skanzenem i hostinského. „Máme tu 70 obyvatel a do hospody jich v zimě chodí pět. V létě víc, ale to už je za námi.“

Jindřich Holub plánuje, že první den hosty zkontroluje. „První den je zkontroluju a pak tam budeme chodit pořád.“

Seznam hostů

Proto, aby provozovatelé právě takových vesnických hospod nemuseli pokaždé hosty kontrolovat, usiluje také Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. Podle něj by stačilo, kdyby si hostinští vytvořili seznamy stálých hostů. „Vztah štamgasta a hospodského je daleko bližší a při té první kontrole si hospodský poznačí, do kdy má ten daný občan certifikát očkování a pak už je nesmysl ho kontrolovat.“

O svém nápadu už Kastner jednal s hlavní hygieničkou i ministrem a při schůzce se prý netvářili negativně. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že o návrhu se uvažuje jako o jedné z alternativ. Rozhodnutí ale zatím nepadlo.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související