Seniory už nebudou snášet hasiči, domov má konečně výtah

14. prosinec 2012
Zprávy z

V domově v současnosti žije 54 seniorů, téměř polovina z nich je imobilní. V zařízení byl přitom od roku 2004 pouze jeden běžný výtah, ve kterém nelze převážet obyvatele na lůžku.

S jejich transportem například do nemocnice museli proto pomáhat hasiči. "Když bylo potřeba někoho odvézt například do nemocnice, hasiči ho museli snést až ze třetího poschodí dolů po schodech. Velký výtah nám chyběl také v případě, kdy jsme pořádali nějakou společenskou akci. Naši obyvatelé strašně dlouho čekali, než se zase dopravili do pokoje. U výtahu byla fronta, protože se tam vešel jenom jeden vozíček," říká vedoucí domova Eva Josífková. "Nový výtah určitě psychicky pomůže obyvatelům, kteří se nechtěli zúčastňovat aktivit. Vadilo jim, že museli na výtah čekat. Někteří to ani nevydrželi," dodává ředitelka sociálních služeb ve městě Eva Štěpničková.

Na lůžkový výtah čekali senioři dlouhých osm let

Dlouhou čekací dobu na lůžkový výtah způsobila nejednotnost představitelů města. Několik let se je nedařilo přesvědčit o jeho důležitosti. "To se nám nakonec povedlo, ale potom to bylo o finančních prostředcích. Zkoušeli jsme různé dotace a jsem rád, že se to nakonec podařilo," uzavírá vedoucí sociálního odboru žďárské radnice Petr Krábek. Výtah stál zhruba 7,5 milionů korun.

Spustit audio