Sen o paralympiádě se rozplynul, na tu další se neupínám, říká nevidomý sportovec

29. červenec 2020

Ondřej Zmeškal je vrcholový český sportovec, soustředí se na triatlon. Nevidomý mladý muž měl startovat letos v Tokiu, paralympiádu ale organizátoři zrušili.

„Připravoval jsem se na kvalifikační závody ve Spojených arabských emirátech, dva dny před tím nám ale závody zrušili. Člověk má letenky, ubytování, veškerá příprava, trénink, jen tak,“ řekl Ondřej Zmeškal.

Paralympiáda, která se koná na stejném místě jako olympiáda, tedy v japonském Tokiu, byla nakonec také zrušená. „Trénuji, připravuji se na závody, jestli nějaké budou. Na tu příští paralympiádu, která by měla být v roce 2021, se tak neupínám.“

Audiokniha z cest

Čas mezi náročnou přípravou věnuje Ondřej Zmeškal mimo jiné přípravě audioknihy. Má název Temnotou po Velké čínské zdi a pojednává o cestě nevidomého sportovce do Číny z roku 2016.

„Oslovil jsem Pepu Kunderu, který se mnou běžel na Nočním běhu pro Světlušku, říkal jsem mu, jestli by mi ji namluvil. Odkázal mě na Máru Točíka.“

„Divadlo v době koronakrize stálo, řekli jsme si, že to načteme, sestříháme a nakonec jsme na to sehnali i sponzora,“ dodal Marek Točík.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související