Sekačku následuje vertikutátor

10. říjen 2014
Dobré odpoledne

„Před zimou je dobré trávník posekat na minimální výšku zhruba tři centimetry a vertikutovat,“ začal radit posluchačům Lubomír Mach ze žďárského obchodního domu Kinský. „K provzdušnění je možné použít ruční hrábě, ale na větší zahrady už se hodí použít speciální přístroj - vertikutátor. Ten rozřízne vrchní vrstvu půdy, vyřeže nežádoucí kořeny plevele a provzdušní a načechrá půdu. Do té se pak snáz dostává hnojivo a vláha,“ radil Mach s tím, že vertikutace pomůže i proti mechům v trávě. „Pokud mech nějak mechanicky nepoškodíte, stále se vám bude v trávníku držet,“ uvedl poradce.

Stroje na vertikutaci se vybírají podle velikosti zahrady. „Do rozlohy 400 metrů čtverečních stačí elektrické stroje, u větších ploch už je vhodné uvažovat o benzinových vertikutátorech,“ doporučil Lubomír Mach. Pomocníky na provzdušnění trávníku máme podle Macha vybírat v kamenných obchodech, protože tam pomohou se servisem a náhradními díly.

Celá řada pomocníků se zaměřuje na živé ploty

U stromků, keřů a živých plotů se před zimou doporučuje odstranit uschlé větve a také tvarovat a upravit esteticky. „Použít můžeme ruční nůžky, teleskopické nůžky, elektrické nebo motorové nůžky do korun stromů. Existují i pilky s teleskopickou násadou, se kterými můžeme stát na zemi nebo schůdcích a řezat větve v korunách stromů,“ představil Lubomír Mach.

Nařezané a odstřižené větve potom můžeme nadrtit. „Drtiče pro běžné zahrady kolem rodinných domků jsou na elektriku. Existují i přístroje benzínové, které ale slouží pro hodně silné větve,“ informoval host odpolední poradny. „Velmi kvalitní drtiče už koupíte za zhruba tři tisíce korun,“ doplnil Lubomír Mach. U drtiče, který zároveň štěpkuje, můžeme materiál spálit ve speciálních kotlích. Z běžných přístrojů ukládáme drť do kompostu nebo s ní mulčujeme.

Materiál ze zahrad patří do kompostéru

„Pokud je zákazník dobrý kutil, může si nádobu na kompost vyrobit tvarem a velikostí přesně podle pozemku. Méně zruční majitelé zahrádek najdou v prodejnách velký výběr kompostérů. Pohybují se v řádech stokorun, takže nejde o nákladnou záležitost. Vyrábí se většinou čtyřhranné nebo šestiboké v různých barvách.“

Do kompostů patří veškerý zahradní odpad: posekaná tráva, nastříhané větve, listí. Neměli bychom tam dávat shnilé ovoce. Listí ze země můžeme za suchého počasí vysát speciálními zahradními vysavači, které zároveň umožňují vyfoukat třeba postříhané lístky ze živého plotu,“ doporučil Lubomír Mach.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.