Se zlomeninou můžete po konzultaci s lékařem cvičit už v sádře, připomíná Kateřina Cajthamlová

10. březen 2023

V zimním období bývá v chirurgických ambulancích plno. Nebezpečí hrozí, když mrzne, starší lidé jsou ke zlomeninám náchylnější. Jak přistupovat k hojení zlomenin a lze dělat nějakou prevenci, abychom kosti posílili?

Zimní období je sezona pro chirurgy. Chodník, silnice a sjezdovky patří k rizikovým místům, kde nejčastěji dochází k úrazům. „Z lyžování jsou to nejčastěji poranění kolene, buď praskne meniskus, nebo prasknou vazy. U snowboardu jsou to často ruce. Minimálně jednou za sezonu zažijeme, že má snowboardista zlomené obě ruce,“ říká traumatolog Ondřej Mišík. „Kromě lyžování patří k častým úrazům i zranění ze sáněk, dopravní nehody, v letní sezoně jsou to úrazy cyklistů,“ vyjmenovává traumatolog.

Chodník je nebezpečný, když je namrzlý. Ve starším věku kosti řídnou a křehnou, proto by zejména senioři měli mít boty, které nekloužou, a pečlivě se dívat, kam šlapou. Časté jsou pády na schodech. „Zlomeniny naštěstí můžeme řešit, operovat a léčit. Lidé by měli na riziková místa chodit nalačno, protože když se někdo zraní, tak ho musíme nechat napřed vylačnit. Nemůžeme hned operovat.“

Chirurgický vtip

 

V noci na pohotovost přijde pacient na chirurgickou ambulanci: „Pane doktore, já mám pocit, že jsem můra.“

Chirurg: „No ale s tím byste měl jít na psychiatrii.“

Pacient: „Já vím, ale když tady se svítí celou noc.“

Druhy zlomenin

  • Tříštivé – jde o vážný úraz, který může poškodit i nervy
  • Otevřené – musí se ošetřit velmi rychle, do šesti hodin je třeba být u lékaře
  • Uzavřené – hojení většinou probíhá v sádře

I v sádře můžeme po konzultaci s lékařem cvičit, vhodné jsou tzv. izometrické cviky. „Máme dva druhy stahování svalů. Buď se sval zkracuje a je tam stejný tonus, nebo sval zůstává natažený, ale zvyšujeme tonus. To si můžete zkusit, když se opřete dlaní o stůl a zatlačíte do dlaně,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Jak předcházet zlomeninám

  • Sledovat, jestli nemáme osteoporózu
  • Posilovat svaly, dělat izometrická cvičení
  • Brát vitamín D, ve vyšším věku přidat i kalcium a magnezium poměru 2 : 1
  • Nedržet nízkobílkovinné diety. Bílkoviny jsou důležité pro vyživování kostí

Co je to únavová zlomenina a jaká je první pomoc při zlomeninách? Poslechněte si záznam celého pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio