Se žádostí o odpuštění exekuce uspěli v Prachaticích i lidé, kteří mají dluhy u soukromých společností

21. leden 2022 11:57

Milostivé léto za týden končí. Státní akce, při které si mohli lidé požádat o odpuštění poplatků a zaplatit jen jistinu svého dluhu, začala 28. října. Za tu dobu Exekutorský úřad v Prachaticích oslovilo přes 1200 lidí. A se svou žádostí uspěli i ti, kteří podmínky Milostivého léta nesplňovali a dluhy mají u soukromých společností.

Například pan Josef ztratil svůj mobilní telefon, účet za služby ale neukončil. „Asi po sedmi letech přišla exekuce od operátora. Neměl jsem na to při svém důchodu, nakonec to narostlo na 48 tisíc,“ vypráví.

Když se pan Josef dozvěděl o Milostivém létu, pokusil se do něj zapojit, i když nesplňoval podmínky. Dlužil totiž soukromé společnosti. Státní akce se přitom zaměřuje hlavně na dluhy vůči státu, obcím nebo jejich organizacím.

Přesto pan Josef se svou žádostí uspěl. Prachatický exekutor Kamil Košina totiž spolupracuje i se soukromými subjekty. „Mně přišlo nefér, že dobrodiní Milostivého léta by se vztahovalo pouze na dlužníky veřejnoprávních věřitelů. Kupodivu většina soukromých společností reagovala pozitivně a k mému nápadu se připojily,“ říká.

Čtěte také

O možnost zaplatit své dluhy bez úroků, sankcí požádalo Exekutorský úřad v Prachaticích přes 1200 lidí. Čtvrtina žádostí se týkala dluhů u soukromých společností. „Do Vánoc to bylo takové rozjezdové stádium, ale po Novém roce telefony zvoní prakticky nepřetržitě a každá třetí zpráva, která mi přijde na služební email, se týká možnosti odpuštění dluhů v rámci Milostivého léta,“ popisuje Kamil Košina.

Celou akci hodnotí pozitivně. „Myslím, že jednou za určitý delší čas je taková akce smysluplná a prospěšná, hlavně pro dlužníky, kteří by své dluhy, u kterých narostly vysoké úroky, nebyli schopni zaplatit,“ komentuje.

Jak ale přiznává, pro soudního exekutora je taková akce nákladná. „Musel jsem vyčlenit čtyři pracovníky svého úřadu, kteří se zabývají pouze touto agendou. Po dobu tří měsíců tak mzdové náklady na tyto pracovníky hradím ze svého, stejně tak jako další náklady, které jsou s touto kampaní spojeny, třeba poštovné,“ vysvětluje.

Dlužník musí zaplatit pouze jistinu a poplatek exekutorovi ve výši 908 korun. „Poplatek, který stát stanovil jako fixní za ukončení exekuce, tedy 750 korun plus DPH, opravdu neodpovídá reálným nákladům na tuto kampaň,“ dodává Kamil Košina. Státní akce Milostivé léto skončí 28. ledna.

Spustit audio

Související