Dvoukvasový chléb, buráková zmrzlina s rumem a dalších 38 výrobků získalo ocenění v soutěži Chutná hezky. Jihočesky

10. květen 2024 08:12

Vyrábět poctivě, z dobrých surovin a s láskou se vždycky vyplatí. Každoročně se o tom přesvědčí producenti potravin, kteří se přihlásí do soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Ve čtvrtek si čtyřicet z nich odneslo ocenění z potravinářského veletrhu Czech Food Expo v Českých Budějovicích.

Obchodní ředitelka Pekařství Cais Jana Větrovcová byla absolutním vítězstvím naprosto zaskočená. „Jsem v šoku. My jsme byli překvapení už jenom prvním místem v kategorii a tohle jsme vůbec nečekali, vůbec,“ komentovala.

Chléb ve tvaru květiny, za který si Jana Větrovcová odnesla cenu nejvyšší, připomíná pečivo našich babiček. „Je to tradiční ručně válený dvoukvasový chleba a má specifickou chuť, trochu víc nakyslou. Je z úplně základních surovin, nic navíc se tam nedává. Tím se přibližujeme pečení našich babiček. A dlouho vydrží,“ popsala.

Porota letos poprvé hodnotila zmrzlinu. Do soutěže Chutná hezky. Jihočesky ji přihlásil učitel Josef Kortan z Milevska. „Já jsem k tomu přišel jenom proto, že můj otec byl cukrář vyhlášený v Milevsku a po revoluci nebyl v rodině nikdo, kdo by se tomu věnoval. Tak jsem byl vybrán jako nejmladší a nejhloupější, abych to udělal já,“ vyprávěl s úsměvem.

Josef Kortan vyrábí zmrzliny netradičních chutí, například okurkovou nebo s příchutí štrůdlu. Svoji domácí vařenou zmrzlinu, která uspěla i v soutěži, pojmenoval Rumburak. „Chtěl jsem udělat burákovou zmrzlinu a ona byla taková plochá, chuťově nevýrazná. Pak jsem v televizi náhodou viděl Arabelu a v upoutávce se objevil Rumburak. A když jsem to viděl napsáno, tak mi to docvaklo a přidal jsem do té burákové zmrzliny rum. Dostala rázem úplně jiný rozměr a stala se velice populární,“ prozradil.

Čtěte také

Zajímavý příběh má také další soutěžící – čtyřiatřicetiletý uzenář Ondřej Vávra, který získal třetí místo za brusinkovou paštiku s mandlemi. Vlastní uzenářství má rok, takže je to pro něj velký úspěch. Vystudoval střední průmyslovou školu. Když nemohl po škole sehnat práci, zaměstnal ho kamarád, českobudějovický uzenář Libor Novák.

Zůstal u něj třináct let a potom se stal jeho pokračovatelem. „Snažíme se tomu dát trochu moderní pojetí, ale pořád se to opírá o tradiční výrobu. Inspirace jsou nahodilé, je jich hodně. Jak přichází, tak si to zapisujeme, konzultujeme s kolegy. Když je to vhodné, posuneme si nápady do lepšího šuplíku a pak je z něj postupně vytahujeme, abychom nezavedli devět nových výrobků týdně, to nikoho nezajímá,“ dodal.

Ocenění Chutná hezky. Jihočesky letos získalo celkem čtyřicet výrobků. Někteří producenti mají doma už slušnou sbírku diplomů, patří mezi ně například Pekařství Nodes nebo Karel Gregora se svými ovocnými šťávami.

Spustit audio

Související