Sázava prožívá vodácky nejslabší sezonu za poslední roky

31. červenec 2013

I když je horní tok řeky Sázavy ideální ke splutí, vodáky letos zatím příliš nepřitáhl. Kempy v okolí Ledče nad Sázavou jsou téměř prázdné a majitelé půjčoven lodí hlásí zatím nejslabší sezonu za posledních několik let. Důvodem jsou zřejmě červnové povodně.

„Už jsme tady pět let a tato sezona se zatím jeví nejhorší,“ dívá se na Sázavu bez vodáků ze své půjčovny lodí v Ledči nad Sázavou Libuše Koudelová.

Řeka je tady ve středním toku sjízdná. Má zhruba dvanáct centimetrů nad svým limitem a počasí je poslední týdny ideální. Vysvětlení, proč se přesto letošní sezona na oblíbené řece rozhýbává jen velmi ztuha má dlouholetý vodák a majitel další půjčovny lodí Jan Holub:

„Tím, že byly ty povodně, tak jich bylo málo, protože jsme nesměli půjčovat a i vodáci co mají vlastní lodě tak nemohli jezdit. Vysoký stav byl dlouho. A teď bych řekl, že se to snaží trošku dohnat, protože nemohli na jaře, tak chtěj na dovolenou. Ale v celkové sezoně bude určitě výrazně méně vodáků, řekl bych tak o čtyřicet procent.“

I když tady jindy v tento čas lze často slýchat jedno vodácké Ahój za druhým, teď je ticho…
Štěstí ale reportérka přeci jen má.

„Já jsem jezdila s ostravskými vodáckými skauty a teď vyrážíme s rodinou,“ představuje se Pavlína Matušková z Přerova s manželem a dvěma dětmi.

Rodina přespala na oblíbených Stvořidlech, ve kterých se sezona rozjíždí také jen velmi, velmi pomalu, jsou poloprázdná. Navíc čím dál víc lidí zkracuje dobu pobytu, přespávají jeden dva dny

„Na Stvořidlech jsme přespali jenom teďka,“ uvádí Pavlína Matušková.

Paní Petra tady u Sázavy nabízí obědy i svačiny, i ona pociťuje na vlastní kapse úbytek vodáků:

„Stvořidla jsou prázdná, málo stanařů, málo chatařů. Vodáků je čím dál méně, nebo se nezastavují tolik, jako jestli je málo vody nebo nemají peníze - je to drahé.“

Řeka Sázava stále zůstává sjízdná tady ve svém středním toku i v dolním úseku z Týnce. Na svém horním toku aktuálně splavná není.

Spustit audio