Sázava ohrožuje památný most v Ronově nad Sázavou, zasahují u něj lezci

25. červen 2013
Zprávy z

V Ronově nad Sázavou zachraňují hasiči před rozbouřenou řekou historický most. V dřevěné konstrukci nově vyzděné prostřední klenby se zachytávaly klády a hrozilo, že ji značně poškodí. Speciálně vyškolení lezci proto vzpěry trčící do vody vyřezávali motorovou pilou.

„Máme tady speciální plechovou loď, která se používá pro práci na ledě nebo když je takováhle událost, kdy hrozí, že by se velký nafukovací člun protrhnul. Kluci jsou kromě toho vybavení obleky do vody, odstraňují tuhou překážku pod mostem, aby se uvolnila cesta vodě,“ popsal velitel stanice Havlíčkův Brod Martin Sedláček.

Most v Ronově nad Sázavou je ze 16. století a patří mezi deset nejstarších v Česku. Jeho opravy začaly letos v květnu, jde výhradně o ruční práci.

Na většině území prší už druhý den. Kvůli dešti vystoupaly na třetí stupeň povodňové aktivity řeky Novohradka v Luži a Doubrava v Pařížově na Chrudimsku.

Meteorologové vyhlásili extrémní stupeň ohrožení povodněmi i pro Královéhradecko a Trutnovsko. Roste tam hladina Labe na odtoku z Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně. Na Frýdlantsku se ve Višňové vylila z koryta i řeka Smědá.

Spustit audio