Salmorejo
Pojďte si s námi připravit speciální rajčatovou polévku! Ovšem pozor, tahle se servíruje studená. O této španělské dobrotě se říká, že je jako milenka, jen nezahřeje – nese název Salmorejo.
Potřebovat budete:
- 1 kg rajčat
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 5 lžic vinného octa
- 2 vejce natvrdo
- 4 plátky sušené nebo čerstvé šunky
- sůl a pepř
- 200 g usušeného bílého pečiva
Postup:
- Rajčata omyjeme a ponoříme na 30 vteřin do litru vroucí osolené vody.
- Poté je vytáhneme, oloupeme a odstraníme semínka, česnek rozmačkáme.
- Tvrdé pečivo nakrájejte na malé kousky.
- Rajčata rozmixujte a přidejte česnek, pečivo, olej a ocet.
- Vše dohromady znovu rozmixujte.
- Směs dejte na hodinu do ledničky.
- Ozdobte sušenou šunkou nakrájenou na proužky a uvařenými vejci, které nasekáte.
- Posypte jimi polévku a můžete servírovat.
Tip od zkušených španělských hospodyněk – jídle je nejlepší připravovat den předem, uležením získává výraznější chuť i vůni.
Související
-
Plněná rajčátka
Možná i vy bojujete s plýtváním v kuchyni. Zbylo-li vám mleté maso a máte-li bohatou úrodu rajčat, je právě pro vás určen dnešní recept.
-
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.
-
Vepřové na rajčatech
Jitka Vláčilová z Moravských Bránic pracuje jako obsluha hospůdky, která vznikla v bývalé přečerpávací stanici. Recept má od své tchýně a omáčku příliš nezahuušťuje...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka