Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.
Na našem trhu se totiž tato pochutina objevila teprve před pár lety. Otázkou je, co skyr vlastně je. Je to fermentovaný mléčný výrobek s více než tisíciletou tradicí v islandské kuchyni. Je sice velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho chuť je například méně mléčně nakyslá.
Vyznačuje se nízkým obsahem tuku a velmi hustou konzistencí. Jeho sušinu totiž tvoří především mléčná bílkovina. Hodí se tak zejména pro seniory, u kterých funguje jako prevence osteoporózy. Výborný je také pro děti a mladé či pro kojící matky a sportovce.
Budete potřebovat:
- 280 g bílého skyru
- 4 sušená rajčata v oleji
- 2 menší šalotky
- 2 lžičky kaparů
- 2 hrsti rukoly
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Sušená rajčata, šalotky i kapary nakrájíme na drobno.
- V misce pak dobře promícháme se skyrem a nasekanou rukolou.
- Na závěr dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s pečivem
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.