Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.

Na našem trhu se totiž tato pochutina objevila teprve před pár lety. Otázkou je, co skyr vlastně je. Je to fermentovaný mléčný výrobek s více než tisíciletou tradicí v islandské kuchyni. Je sice velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho chuť je například méně mléčně nakyslá.

Vyznačuje se nízkým obsahem tuku a velmi hustou konzistencí. Jeho sušinu totiž tvoří především mléčná bílkovina. Hodí se tak zejména pro seniory, u kterých funguje jako prevence osteoporózy. Výborný je také pro děti a mladé či pro kojící matky a sportovce.

Budete potřebovat:

  • 280 g bílého skyru
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 2 menší šalotky
  • 2 lžičky kaparů
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Sušená rajčata, šalotky i kapary nakrájíme na drobno.
  2. V misce pak dobře promícháme se skyrem a nasekanou rukolou.
  3. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme s pečivem

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.