S ochranou dravců a zvěře pomůže mobilní aplikace. Na vývoji se podílela i Stráž přírody

10. prosinec 2020 11:00

S bojem proti travičům zvěře a dravých ptáků pomůže nová mobilní aplikace. Na jejím vzniku se podílela i skupina dobrovolníků z Vysočiny, která si přezdívá Stráž přírody.

Již druhou letošní kampaň proti nelegálnímu odchytu či trávení živočichů zahájila vysočinská Stráž přírody. Lidem chce potřebu většího dohledu nad životem divoké zvěře připomínat nejen letáky, ale i pomocí nové aplikace do mobilního telefonu.

Strážci přírody

Jejím prostřednictvím budou moct nálezci podezřelý úhyn jednoduše nahlásit. „Přes mobilní telefon, když si tu aplikaci nahrají, tak se dá vyfotografovat daný nález, ať už je to podezření na návnadu nebo mrtvé zvíře, možnost i oznámit černou skládku, já tomu říkám zelená kriminalita. Když to vyfotí, tak nám přijde email s fotkou, GPS a je možná zpětná vazba.“

S mobilním telefonem v ruce spoluzakladatel vysočinského sdružení Strážci přírody Milan Jeglik popisuje, jak bude nová aplikace fungovat. Nahlásit nález mrtvého dravce či jiného zvířete tak bude snadné i pro náhodné návštěvníky lesa.

Mobilní aplikace

K vývoji aplikace Strážce přírody přivedl objev hned několika uhynulých orlů mořských na území Vysočiny v minulých letech.

„U těch orlů se většinou jedná o ty sekundární otravy, ale dost často se jde po vydrách. Pro nás jsou důležitý rybníky, kdy kontrolujeme okolí rybníků, výpustě z rybníků.“

Sklopce, pasti, klece…

A právě u jednoho z rybníků u Ždírce na Jihlavsku potkáváme v akci i dalšího člena Strážců přírody Petra Couvala. Sám má zkušenost nejen s nálezy otrávených dravců, ale i sofistikovaných pastí. „Viděl jsem spoustu zvířat, která zemřela otravou, ale byli jsme v jedné lokalitě, kde na nějakých pěti stech metrech bylo asi šest sklopců, několik klecí na dravce a další a další záležitosti, to bylo jedno z příšerných míst.“

Sám ale ví, že v malém počtu celý kraj ohlídat, nedokážou. I proto se snaží do hledání zapojit další lidi v regionu. Kromě už zmíněné mobilní aplikace například výlepem plakátů ve městech a obcích.

Orel mořský a luňák červený

O otravách především dravců často informuje Stanice Pavlov. Poslední větší nález je ze 17. listopadu. U obce Moravec na Žďársku našla žena mrtvého orla mořského. Pitva prokázala, že byl otrávený jedem karbofuran.

Otrávená samice orla mořského
autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio