S ledem do míchaného nápoje nešetřete

28. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Typickou surovinou na silvestrovskou oslavu je sekt. Ze sektu se dá připravit výborný punč. Výhodou je, že nemusíte každému připravovat drink zvlášť, ale uděláte jeden nápoj pro všechny. Potřebovat budete litr tequily, 800 ml čaje oolong, 30 ml agáve sirupu a dvě lahve sektu. Navrch pak přidáte pomerančovou nebo citronovou kúru.

Míchané nápoje se připravují třemi způsoby. „První je v šejkru, druhý je v míchací sklenici. V ní se většinou míchají koktejly, které neobsahují citrusové šťávy,“ říká barman Ondřej Cempírek. Třetí způsob je ten, že mícháte nápoj přímo ve sklenici, ze které se i pije. Pokud se chcete míchání nápojů věnovat častěji, tak určitě využijete šejkr.

Nejčastější chybou je nedodržení receptur

Míchané nápoje mají svoje receptury, ale lidé je často nedodržují. Platí to hlavně v případě záměny surovin. Když má do nápoje přijít kubánský rum, tam zkrátka nepatří náš tuzemský. Důležitý je taky led. Lidé mají často tendenci dávat ledu málo. Ale v kvalitním koktejlu musí být ledu hodně. Když do drinku vložíte jen dvě kostky ledu, tak ty rychle roztají, nápoj je teplý a navíc obsahuje hodně vody.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.