S jarem přichází zalesňování. Sází se i na Melechově, nejvyšším bodu Havlíčkobrodska

29. březen 2021 06:00

Lesy na Vysočině zdecimované kůrovcovou kalamitou se pomalu začínají dočkávat obnovy. Kde to jde, pustili se jejich správci a majitelé do sázení nových stromků.

Prázdné paseky po kůrovci začali lesníci na Vysočině znovu zaplňovat novými stromky. Letos museli kvůli mrazům a napadanému sněhu začít o něco později.

Třeba Lesní družstvo obcí Ledeč nad Sázavou už se ale vypravilo sázet i na nejvyšší vrchol Havlíčkobrodska, na Melechov.

„Pracuje se s tím dobře, je to stroj, není to ruční vykopávání motykou, ale občas je někde kámen nebo kořen, tak se ta díra musí udělat vedle nebo nějaký kompromis.“ Lesní dělník Jaroslav Pecha právě na mýtině na kopci Melechov vrtá díry do země.

A hned za ním brigádnice do každé z děr umisťují sazenice stromů. „Sázíme buky, máme tady i ptačí třešeň, tu občas dáváme, půda je perfektní na sázení, jde nám to krásně,“ popisuje se sazenicemi v ruce Petra Dopitová.

Počasí

K zalesňování Melechova se Lesní družstvo obcí Ledeč nad Sázavou dostalo až v posledních dnech, ještě před týdnem byl totiž všude sníh. Pracovníci se teď budou snažit znovu vysázet stromy v místech, kde kůrovec vytvořil holiny, dodává ředitel družstva Martin Souček: „Máme velkou tužbu zalesnit asi 75 hektarů, představuje to asi 380 tisíc sazenic, zhruba polovina z tohoto množství je smrk, dalších třicet procent by měl být buk, patnáct procent dub a zbytek jedle, modřín a další dřeviny jako je javor, třešeň.“

Práce jde rychle od ruky i díky speciálnímu vrtáku, který každému brigádníkovi umožňuje vysázet až 500 stromků denně. Plánovanou výsadbu by se tak podle Martina Součka mělo podařit splnit. A to i přesto, že kvůli kůrovcové kalamitě družstvo vytěží čtyřnásobek dřeva než obvykle, navíc stále se stejným počtem zaměstnanců. „V zalesnění je to osminásobek. Zatím s vypětím všech sil se to snažíme dokázat s tím naším kmenovým stavem, ale je to na hranici, bez nároku na víkendy, bez nároku na dovolenou, jede se pořád.“

Zloději sazenic

O to víc pak vedení družstva mrzí třeba i nedávné zjištění, že někdo občas přichází do lesů sazenice krást. Stovky malých stromků zmizely například z lesa poblíž Hněvkovic u Ledče nad Sázavou, ukazuje Martin Souček: „Vidíte, co tady zbylo, zbylo pár stromků, které zřejmě nemohli vyrvat a jinak jsou tady jen prázdný řady. Je to osmnáct arů, devět set stromků, zhruba patnáct tisíc zmařených.“

Krádeže v lesích podle Martina Součka mohou souviset i s nedostatkem sazenic na trhu. Sám je objednával už na podzim a teď je skladuje v klimatizovaných skladech, aby byly okamžitě k dispozici pro výsadbu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související