Rychle rostoucí topoly se Bystřici nad Pernštejnem vyplácí

18. srpen 2014

Ještě dlouhé roky potrvá výzkum pěstování rychle rostoucích topolů v Bystřici, který začal před dvanácti lety. Město si jimi chce zajistit větší energetickou soběstačnost, protože v tamní kotelně topí štěpkou.

První výsledky výzkumu jsou pozitivní. Topoly skutečně rostou rychle, jsou levné a doplňují zeleň v krajině.

„Vyplatí se více než pěstování běžných polních plodin v našich podmínkách. Zanedbatelný není ani vliv toho porostu, protože se doplňuje rychle narůstající zelená hmota v krajině, drží se tam zvěř, má vliv na vodní režim v přírodě a podobně,“ říká Ivan Buchta z městského úřadu.

Plantáže topolů rostou na pětatřicetihektarové ploše už dvanáct let. Cílem výzkumu je zajistit městu větší soběstačnost při provozu městské kotelny na biomasu. Většinu materiálu ale stále kotelna musí kupovat, podobně jako teplárny na biomasu v Třebíči a Pelhřimově.

„Zdá se, že do budoucna to bude způsob, kterým lze doplňovat palivovou základnu, abychom nebyli závislí jenom na koupi dřeva z dřevařských závodů,“ dodává Ivan Buchta.

Stromy dorůstají asi dvanáctimetrové výšky, kácí se po šesti letech a pařezy pak opět obrůstají.

Rychle rostoucí topoly se Bystřici nad Pernštejnem vyplácí

„Strom se uřízne, položí se na zem. Pokud se to dělá výzkumně, tak se zváží a změří, naštěpkuje se a ta štěpka se musí odvézt do kotelny,“ doplňuje ředitel místní kotelny Stanislav Loukota.

Rychle rostoucí topoly budou na stejné ploše růst kolem Bystřice i nadále. Čím déle to bude, tím přesnější výsledky výzkum přinese.

Spustit audio