Rybník Štěpán u Ostravy je domovem vzácné žáby, vážek a chráněných vodních rostlin

21. srpen 2014
Česko – země neznámá

Rybník Štěpán představuje spolu s okolními tůněmi, mokřady a lužními lesy malebný kus přírody, který najdete na trase mezi Ostravou a Opavou. Území o rozloze 80 hektarů bylo vyhlášeno přírodní rezervací před dvaceti lety. Díky jedinečnému ekosystému tam žije řada ohrožených a chráněných druhů živočichů a rostlin.

Jednou z nich je Kotvice plovoucí (Trapa natans), která se v České republice vyskytuje velice vzácně na ojedinělých lokalitách. Jednoletá vodní bylina s až dvoumetrovou lodyhou funguje ve vodě jako biofiltr. Částečně ponořená rostlina s listy rozprostřenými na hladině plodí rohaté oříšky, které jsou jedlé a v některých zemích dodnes slouží lidem jako potrava.

Z dalších kriticky ohrožených druhů rostlin se v rezervaci Štěpán daří Nepukalce plovoucí (Salvinia natans). Tato vodní kapradina hráškově zelené barvy vypadá velmi dekorativně a stejně jako v rybníce vypadá dobře i v akváriích.

A pak tu žijí například vážka jasnoskvrná nebo kuňka ohnivá. I kvůli těmto ohroženým živočichům, se přírodní rezervace Štěpán ocitla mezi Evropsky významnými lokalitami.

Rybník Štěpán je dnes posledním na toku řeky Opavy, která v těchto místech v minulosti zásobovala rybníků několik. Po mohutných hrázích lemovaných staletými duby vede výletníky hojně využívaná cyklotrasa a také naučná stezka.

U česla rybníka, kde se většina cyklistů i chodců vždy alespoň na chvilku zastaví, se nachází nejpříhodnější místečko pro výhled na celou vodní hladinu. Při troše štěstí potěší kromě hlasitého vodního ptactva i pohled na právě proplouvající rodinku labutí.

autor: čan
Spustit audio