Rozpadající se silnici v Rovném na Bystřicku zpevní nová opěrná zeď

29. srpen 2013

V Rovném na Bystřicku zpevní rozpadající se silnici nová opěrná zeď. Na tu stávající, která má zajistit bezpečnost dopravy na frekventovaném hlavním tahu č. 19, už zdaleka není spoleh. Opadávají z ní kameny a pomalu se bortí.

„Něco tady chvilku tuhle bylo, ale zase přestali,“ sleduje dění kolem rozpadající se stěny za plotem své zahrady paní Anastázie. Se srpem v ruce vysvětluje, že už tady viděla několik úředníků.

„I můj syn říká, že to pořád slibují a nic. Tuhle tady byli nějací mladíci a fotografovali to, a nic, tak nevím,“ doplňuje.

Stejné poznatky říká žena, která vyšla na zápraží domu poblíž zdi u hlavního tahu v modré zástěře. Nediví se, že stěna dostává pod náporem kamionů zabrat. „Kolikrát si sem jdeme sednout, třeba od dvou do tří, a to je 150 aut,“ popisuje.

Zatím poslední rekonstrukcí tady prošla státní silnice zhruba před pěti lety. Opěrnou stěnu při ní zpevnili jen částečně, její spodní část z kamenů je téměř zborcená, říká starosta Bystřice nad Pernštejnem a člen ČSSD Karel Pačiska.

„Teď ředitelství silnic vidí, že jí ujíždí konec, tak jsme se dohodli, že ta opěrná zeď je tam kvůli silnici,“ doplňuje. Zpevnění pomocí monolitické opěrky je v režii státu. Město se přidá s opravou poničené příjezdové cesty k rodinným domům pod silnicí. „Aby to už bylo v pořádku jednou provždy,“ dodává starosta.

Stavební dělníci se do práce pustí na podzim a do zimy by mělo být hotovo.

Spustit audio