Roste aktivita klíšťat, s oteplováním klimatu jich u nás přibývá a objevují se i ve vyšších nadmořských výškách

11. březen 2024 16:34

Vlivem teplého počasí vzrůstá oproti minulým letům počet klíšťat. A objevit je můžete už teď před začátkem astronomického jara. Parazité přenášejí řadu nemocí včetně boreliózy a klíšťové encefalitidy.

Proti klíšťové encefalititě je možné se nechat očkovat. Očkování probíhá ve třech fázích. „Po těch třech dávkách je ten očkovaný už zcela chráněn. Uvádí se, že je chráněn asi tak na 95%. Po třech letech nastává první přeočkování a pak další přeočkování je vždy po pěti letech jedna dávka. Až do šedesáti let věku a pak vždy po třech letech jedna dávka,“ popisuje lékařka z centra očkování a cestovní medicíny Alena Dvořáková.

Očkování proti klíšťové encefalitidě doporučuje lékařky hlavně lidem, kteří se pohybují často v přírodě. „Je optimální se nechat naočkovat v podzimních, nebo v zimních měsících, aby ten organismus byl připraven na tu jarní a letní sezónu,“ vysvětluje.

Očkování je možné absolvovat i na jaře, má to ale svá rizika. „Například když po první dávce dojde k přisátí klíštěte, tak ten člověk nemá ještě dost protilátek na to, aby bylo zabráněno onemocnění, pokud to klíště bylo infikované,“ upozorňuje.

Kdo má očkování zdarma? A jak přisáté klíště správně odstranit? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio