Romantik, který si plní svůj sen. Šéf muzea v Kamenici nad Lipou Petr Pech

18. květen 2018

Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Hned po studiích nastoupil do muzea v Pelhřimově, kde strávil dvacet let. Petr Pech jedenáct posledních let působí v Kamenici na Lipou. Přivedla ho k tomu romantika a příběhy z dějin.

Jako dítě Petr moc ráda četl a na základní škole ho bavil dějepis. „Měl jsem to velké štěstí, že se tomu můžu věnovat celý život.“ dodává.

Muzejní noc v Kamenici nad Lipou byl nápad přímo Petra Pecha. „Krátce po té, co jsem do Kamenice přijel, festival muzeí fungoval tři roky, takže jsem to zkusil a letos to bude již jedenáctý ročník,“ dodává.

Kromě funkce vedoucího muzea je Petr Pech i správce kulturních zařízení Kamenice nad Lipou. „Je důležité mít kolem sebe lidi, kteří pomůžou a jsou schopní.“ Většinou o akcích rozhodují vedoucí jednotlivých zařízení, ať je to knihovna, kino a další zařízení.

V létě a nejenom v létě pomáhají brigádníci. „Zájem je opravdu velký. Není problém sehnat brigádníka, problém někdy je sehnat solidního a spolehlivého brigádníka,“ vysvětluje Petr Pech.

Členění návštěvníků

Petr Pech často přemýšlí o návštěvnících a má také svoje soukromé členění. „Jsou lidé, kteří chodí na památky, protože tam opravdu jít chtějí, a pak je několik další skupin. Já jim soukromě říkám sběrači,“ usmívá se a vysvětluje: „Už jsem zažil návštěvníky, kteří si koupili vstupenku a odešli, prostě sbírají vstupenky, oni nepotřebují vidět ten objekt, stačí jim, že mají vstupenku do sbírky.“

Pro návštěvníky je spousta sběratelských programů, například turistické vizitky, turistické známky, pohlednice, sběratelské řady, známky na hole. „Je řada návštěvníků, kteří jdou touhle cestou. Stačí jim ten objekt vidět z venku, jsou poctivý v tom, že tam skutečně byly, takže si tu turistickou známku koupí a do toho deníčku si udělají čárku a jsou spokojení.“

Akce v  Kamenici na Lipou

Ve dnech 25 - 27. května se v Kamenici nad Lipou uskuteční 9. ročník Mezinárodní Novákovy klavírní soutěže, kterou organizuje město. Jedná se o soutěž pro mladé pianisty. „Jejím cílem je podpořit a rozšířit odkaz Vítězslava Nováka, nejvýznamnějšího kamenického rodáka.“

Tradiční akcí jsou slavnosti města a cyklomaraton, obě akce budou 30. června. V první polovině července čeká Kamenici nad Lipou taky velice oblíbené Hračkobraní.

Spustit audio