Rok 2023 byl po dvou covidových letech konečně předvídatelný, hodnotí hejtman Vysočiny

2. leden 2024

V roce 2023 se vedení Kraje Vysočina soustředilo hlavně na rozvoj regionu. Opravovaly se silnice, připravovaly nové investice, projektovaly nové pavilony nemocnic. Rok 2024 by měl být podle hejtmana Vítězslava Schreka z ODS dynamický.

„Rok 2023 byl náročný. Na druhou stranu byl po dvou letech v podstatě předvídatelný, nebyl zatížen takovými těmi mimořádnými opatřeními a všemi těmi zásahy, které přinesla covidová doba, potom uprchlická vlna po zahájení války na Ukrajině. Takže z mého pohledu ten rok byl takový koncepční, smysluplný a vlastně úspěšný,“ hodnotí hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Krajský úřad se v uplynulém roce zabýval i nadregionálními investicemi, kterými jsou dostavba jaderné elektrárny v Dukovanech a příprava vysokorychlostní trati, která protne Vysočinu.

Dynamický rok 2024

V novém roce by se Vysočina měla dál posouvat dopředu, rozvíjet se. Kromě podzimních krajských voleb čeká region i několik významných akcí. „Myslím si, že největší sportovní událostí na Vysočině bude to, že se po 10 letech vrací MS v biatlonu do Vysočina arény u Nového Města na Moravě. To si myslím, že bude obrovská zkouška pro Vysočinu vedle toho nádherného sportovního zážitku, protože samozřejmě na ty tribuny se dneska vejde denně 30 000 lidí a to se bude muset nějak připravit. Co se týká dopravní logistiky, zdravotní logistiky. Budou se muset někde stravovat, pohybovat se, bydlet tady. Nicméně si myslím, že jsme na to velmi dobře připravení,“ popisuje hejtman.

V roce 2024 by se měla dokončit první část jihovýchodního obchvatu krajského města Jihlavy. Kraj se chystá zároveň zahájit i druhou východní část, která propojí jižní část obchvatu s výpadovkou na Brno.

Jaké novinky čekají Vysočinu v letošním roce ve zdravotnictví a dopravě? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Ivana Wiesnerová , hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.