Rok 2021 ve zvířecí říši. Radost z nových mláďat a mostů nad dálnicí kalí ptačí chřipka

1. leden 2022 06:10

Na Vysočině se loni zlepšila ochrana volně žijících zvířat. Trochu paradoxně k tomu pomohla modernizace dálnice D1.

Rok 2021 přinesl na Vysočině řadu novinek i ve zvířecí říši. Oproti předchozím rokům například rapidně ubylo otrav dravců ve volné přírodě. Zároveň se ochranáři zasadili hned o několik nových způsobů, jak volně žijícím živočichům pomoci.

Vysoké napětí

Vedení vysokého napětí na Žďársku je pro ptáky bezpečnější. Energetici jej opatřili speciálními spirálami, které ptactvo dokáže registrovat stejně, jako dosud používané barevné koule.

A navíc mají své výhody, jak popsal energetik Vratislav Štěpka: „Jsou lepší v tom, že méně zatěžují svojí hmotností mechaniku vodičů a dobře se s nimi pracuje, je to rychle namontované.“

Ekodukty nad D1

Energetiky o osazení vodičů spirálami požádala Agentura ochrany přírody a krajiny. Ta v roce 2021 spolupracovala také s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

Nový ekodukt přes D1 u Humpolce

Kromě toho, že by mohlo méně ptáků zemřít na následky nárazu do drátů, mohlo by díky novému ekoduktu na dálnici D1 ubýt i srážek se zvěří, popisuje ředitel agentury Václav Hlaváč. „Z obou stran navazují velké lesní celky, máme informace, že tady probíhala migrace losů, taky tam byl nalezený přejetý vlk.“ Speciální přechody pro zvířata jsou u Humpolce a u Měřína.

Chovatelé ptactva

Méně pozitivní byl uplynulý rok pro chovatele ptactva. Vysočinu totiž hned dvakrát zasáhla ptačí chřipka. Hned z počátku roku řešili veterináři nakažené chovy v Horní Cerekvi. Na podzim pak museli zasáhnout na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku.

S nucenou likvidací pětitisícového hejna drůbeže pomáhali i hasiči. Podle jejich mluvčí Petry Musilové to byla i pro ně nezvyklá práce. „Dostali poučení ze strany veterinářů, jak se chovat k těm zvířatům a samozřejmě, že se pohybujeme v nějaké zóně, kde hrozí nebezpečí i hasičům.“

Zoologická zahrada Jihlava

Problematický byl začátek roku i pro jihlavskou zoo. Kvůli četným uzávěrám pro veřejnost v souvislosti s koronavirem se totiž potýkala s finančními ztrátami, vysvětluje ředitel zahrady Jan Vašák: „Za ten rok jsme měli šest milionů výpadek na vstupném, pro mě je to výpadek desetina rozpočtu. Místy se to dá uskromnit, ale nemůžete si říct: teď přestanu krmit zvířata.“

Od dubna se ale návštěvníci do uliček zoo vrátili a její vedení dokonce zaznamenalo za letní měsíce rekordní návštěvnost. A to možná i díky nově narozeným mláďatům. Lidé se chodili dívat třeba na malé levharty: „My jsme měli zavřený ten barák pro jistotu, protože jsme nevěděli, jak bude reagovat. Nějaký večer jsem tady pochytal lidi u zmrzliny, jestli bychom mohli něco zkusit. Když ta samice reagovala úplně v pohodě, tak jsme pak druhý den pavilon otevřeli,“ řekl Jan Vašák, jak testoval reakci levhartice na návrat návštěvníků.

Kromě toho zoo v roce 2021 odchovala třeba i tapíra nebo vzácného varana modrého.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související