Rodiny zdravotně postižených lidí si v Bystřici nad Pernštejnem oddychnou

30. říjen 2012
Zprávy z

Na začátku roku začnou ve městě stavět denní stacionář. Během dne se tam sociální pracovníci postarají o mentálně, fyzicky nebo kombinovaně postiženého dospělého příslušníka rodiny. Jeho pečovatelé si tak budou moci načas odpočinout a zařídit si co potřebují.

Denní stacionář bude provozovat Oblastní charita Žďár, která má v Bystřici nad Pernštejnem na starosti dům s pečovatelskou službou. Stacionář bude mít kapacitu pro 16 klientů, bystřičtí už teď evidují zhruba dvacítku žádostí rodin. Do přestavby internátu se stavebníci pustí příští rok počátkem ledna, přesně za rok by se v němo mohli první klienti zapojit do různých aktivit. Stacionář vznikne v přízemí, o patro výš budou mít zázemí zaměstnanci a nahoře vzniknou ještě čtyři bezbariérové byty.

O služby denních stacionářů je na Vysočině obrovský zájem. Většina z nich je proto plně obsazená nebo přeplněná. Pár volných míst hlásí pouze v denním stacionáři v Jihlavě. Kapacitu mají pro 30 klientů, přihlášených jich je teď 26. Hůř jsou na tom v týdenním stacionáři, který také provozují. Tam mají dlouhodobý převis poptávky o desítky míst.

Spustit audio