Rodiče vybraných profesí na Trutnovsku mohou dát děti do speciálních skupin mateřských škol

18. březen 2020 14:04

Trutnovská radnice v návaznosti na vládní nařízení rozhodla kvůli šíření koronoviru o uzavření městských jeslí a mateřských škol. Otevřená nechává pouze dvě pracoviště pro děti rodičů pracujících ve vybraných profesích, například zdravotníků, policistů nebo hasičů. Do jedné z určených mateřských škol se vydala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„Ty jsi tady teď na návštěvě? A co tady děláte? Hrajete si? Je to tady dobré, viď," říká učitelka mateřské školy Novodvorská Lenka Müllerová. Právě tady je teď otevřena speciální skupina pro děti ve věku od 3 do 6 let.

„Je to určeno pro profese, které jsou vyjmenovány ve vládním usnesení, tedy pro ozbrojené složky, policii, pro pracovníky zdravotnických zařízení. A přidali jsem tam možnost také pro naše pracovníky úřadu," říká místostarosta Tomáš Hendrych z Volby pro město.

Další skupinka pro malé děti začala fungovat v mateřské škole Maxima Gorkého.
„A potom pro děti od 6 do 10 let máme tyto skupiny připraveny také na dvou školách."

Zájem ze strany rodičů zatím velký není

„Myslím si, že ten zájem rodičů se bude postupně navyšovat. Teď máme v těch dvou pracovištích mateřských škol asi 10 dětí. A po dvou dětech je jak na základní škole R. Frimla, tak na základní škole Komenského," vysvětluje Tomáš Hendrych.

Děti v Mateřské škole Pecka zkoušely výukový software v rámci podpory digitalizace vzdělávání

Proto ve školkách připravují a dezinfikují další třídy, aby děti měly víc prostoru.
„Jsou oddělené i protory na odpočívání, takže mají děti mezi sebou dostatek prostoru, aby tam nedošlo k těsnému kontaktu. Další věcí je časté větrání," říká Lenka Müllerová.

Čtěte také

Děti za pěkného počasí tráví čas hlavně venku na zahradě. Učitelek zatím není potřeba mnoho, ale další posily jsou připraveny.
„Máme dvě kolegyně, jedna na ranní, druhá na odpolední směnu, v pozici chůva pro ty mladší děti. A zbytek personálu připravuje další třídu, takže desinfikujeme kompletně hračky a prostory."

Velmi se dbá na hygienu, rodiče si děti přebírají v šatně, aby nevstupovali do třídy.
„Používáme antibakteriální mýdla. Dneškem budeme zásobeni rouškami, takže je budeme používat. Jinak desinfekce běžnými prostředky. Teď jsme navíc udělali i desinfekci hraček."

Pokud by to bylo zapotřebí, tak je město připraveno pro rodiče vládou určených profesí částečně otevřít i městské jesle.

Spustit audio

Související