Hradecké informační linky pro ty, kdo potřebují či nabízí pomoc. Skauti pomohou s nákupem potravin

19. březen 2020

Od dnešního dne jsou v provozu tři speciální telefonní čísla, na kterých mohou obyvatelé Hradce Králové žádat o pomoc nebo pomoc naopak nabízet. Zároveň město každým dnem očekává dodávky potřebných desinfekčních přípravků. Hradecká divadla se připojují k dobrovolníkům, kteří šijí ochranné roušky. 

V souvislosti se stávající situací dochází také k dalšímu uzavírání mateřských škol.

Město je připravené řešit krizové situace u lidí, kteří nemají nikoho z příbuzných či blízkých, kdo by jim v těchto dnech pomohl. Pro tyto případy je možné využít poradenské telefonní linky města.

INFORMAČNÍ LINKY MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ:

607 041 577

607 042 086

607 042 219

„Máme objednané různé dezinfekční prostředky a přípravky, jsme připraveni je pak obratem poskytnout do mateřských školek, sociálním pracovníkům, dopravnímu podniku či seniorům. Využíváme všech možných kontaktů či zdrojů, často se ale setkáváme s nabídkami zcela neúčinných přípravků a dodávky těch kvalitních zatím váznou,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

K dobrovolnické inciativě domácího šití ochranných roušek se plánují připojit i hradecká divadla

„Sehnali jsme materiál, který již dorazil do Hradce Králové, využívat ho budou jak švadleny z divadel, tak dobrovolníci. Skauti, kteří se městu nabídli jako dobrovolníci, jsou připraveni pomoci s rozvozem látky i hotových roušek. Především je chceme poskytnout pracovníkům v sociálních službách a řidičům městské hromadné dopravy, ale doufám, že roušek nakonec bude tolik, že je budeme moci například i plošně dávat seniorům. Ale zatím to nechci slibovat,“ dodává primátor.

Čtěte také

Dnes ráno se konalo také jednání města s vybranými poskytovateli sociálních služeb v Hradci Králové.

„Aktuálně jsou veškeré potřebné služby seniorům a zdravotně postiženým zajišťovány podle požadavků. Poskytovatelé sociálních služeb jsou jednak sami předzásobeni, zároveň jim je k dispozici hradecká potravinová banka. Vzájemně koordinujeme nabídky dobrovolníků, kteří by se mohli zapojit do práce právě u těchto poskytovatelů domácí péče, aby mohli reagovat na případné navýšení požadavků ze strany dalších seniorů či lidí v karanténě,“ říká Martin Hanousek ze Strany zelených, náměstek primátora pro oblast sociálních věcí.

Město spolupracuje například i s hradeckými skauty

Ti jsou připraveni některým volajícím nakoupit potraviny nebo vyzvednout léky. Jak to celé funguje, popisuje předseda skautů Tomáš Merta.
„Pokud občan něco potřebuje, tak je ideální aby od 8:00 do 16:00 zavolal na tísňovou linku magistrátu. Magistrát to předá kontaktní osobě, kterou je u nás pan Žáček a ten zorganizuje dobrovoníky. Na základě jeho pokynů vyjíždíme."

V souvislosti se stávající situací dochází k dalšímu uzavírání mateřských škol. Budou uzavřeny také MŠ: Kukleny, Kampanova a Věkoše (K Sokolovně).

Podrobný přehled, který je pravidelně aktualizován, naleznete ZDE.

autoři: Blanka Malá , baj | zdroj: Statutární město Hradec Králové
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.