Řízky do zlatova nebo karbanátky smažené bez tuku. Není to žádná věda
Dobrých rad do kuchyně není nikdy dost.
Řízky pěkně osmažíme, když je po klasickém trojobalu ještě protáhneme rozšlehaným bílkem. Aby při smažení tuk neprskal, dejte do omastku kolečko mrkve nebo syrového bramboru.
Karbanátky můžeme smažit na posolené pánvi bez tuku, mají dost toho svého. Dobře je nastavíme strouhaným bramborem nebo mrkví.
Játra solíme až hotová, aby nám neztvrdla.
Párky a jitrnice při vaření neprasknou, přelijeme-li je před vařením vroucí vodou.
Suchý salám před loupáním ponořte na chvíli do studené vody.
Zabitá husa se lépe oškube, položíme-li přes ni mokrý hadr a žehličkou přežehlíme. Husy i slepice škubejte hned po zabití, dokud jsou ještě teplé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.