Říjen je v Chorvatsku listopad – neznalost cizího jazyka neomlouvá

8. červenec 2016
Dobré odpoledne

Pokud se chystáte na dovolenou do zahraniční, tak vám v poradně Regionu řekneme, jaká slovíčka byste se měli naučit a taky jak to rychle zvládnout. Navíc vás upozorníme i na nepříjemné záměny. Pozvali jsme si lektorku cizích jazyků z jazykové školy Methodic Veroniku Švomovou.

„V prvé řadě bych doporučila se naučit aspoň pozdravit, poprosit a poděkovat,“ říká Švomová. Je to minimum proto, abychom neurazili. Učení dalších frází a slovíček v cizím jazyce už záleží na naší snaze. Pro krizové situace je dobré mít ve skupině někoho, kdo cizí řeč umí, případně mít slovník. Dobrý nápad je taky mít někoho doma na telefonu, kdo se v případě potřeby domluví.

V Chorvatsku nezaměňte červenec se srpnem

Neznalost cizího jazyka se nám může vymstít už při zamlouvání termínu dovolené. A na to pozor zejména při rezervaci v oblíbeném Chorvatsku. „Můžeme se splést u kalendářních měsíců, kdy červenec se chorvatsky řekne srpanj a říjen se řekne listopad. Když bychom pak napřímo objednávali ubytování, tak si musíme dát pozor, abychom opravdu zamluvili ten správný termín,“ upozorňuje host.

Do Francie bez znalosti aspoň pozdravu raději nejezděte

Francouzi jsou proslulí tím, že neradi hovoří jinou řečí než francouzštinou. Speciálně pak v případě, kdy cizinec neumí ve francouzštině ani pozdravit. To se pak stane, že ani Francouz vybavený angličtinou nebo němčinou nebude chtít hovořit jinak než francouzsky. Tuto bariéru překonáte nejlépe tím, že se naučíte ve francouzštině aspoň pozdrav a pár frází.

V učení cizího jazyka hodně pomůže poslechové CD

„Doporučila bych navštívit jazykovou školu a z jara si objednat dvouměsíční kurz. Vysloveně si objednat individuální kurz, aby si člověk mohl říct, co se chce naučit v daném jazyce a co bude potřebovat. Pakliže má zkušenost s učením jiného cizího jazyka, tak může zkusit samostudium. A to bych doporučila zakoupit poslechové CD, protože to je úplně nejlepší metoda,“ radí Švomová.

Spustit audio