Řidičský ani technický průkaz s sebou už autem vozit nemusíte

29. leden 2024 12:40

Od letošního 1. ledna už čeští řidiči nemají povinnost vozit s sebou v autě řidičský ani technický průkaz vozidla. A k dispozici už je také virtuální občanský průkaz.

Od nového roku stačí mít u sebe jen doklad totožnosti, tedy občanský průkaz. Zatím v jeho fyzické podobě, i když už existuje i jeho elektronická podoba v mobilní aplikaci eDoklady, kterou ale zatím akceptují jen některé úřady. Co už lidé mít u sebe fyzicky nemusí je řidičský průkaz.

Při případné policejní kontrole stačí předložit občanku, přes kterou si policisté v online registru dohledají veškeré údaje o řidiči. 

Stejné je to i s malým technickým průkazem. Takzvané doklady od vozidla už také není nutné mít u sebe. Dřív za to sice hrozila pokuta, teď si ale policisté doklady prověří v registru. Má to ale jeden háček, týká se to pouze území České republiky a vozidel vedených v českém registru.

Zapomenutý občanský průkaz není problém

I v případě, že si při řízení zapomenete občanský průkaz, si s tím policie dokáže poradit. Musíte ale hodnověrně prokázat svou identitu. Například nahlásit rodné číslo, které si opět policie ověří v registru.

Občanský průkaz v mobilu

S elektronickým občanským průkazem je to složitější. Zatím nenahrazuje klasickou plastovou kartičku. Některé úřady už ho sice akceptují - na Vysočině je to zatím pouze Krajský úřad - ostatní ale takovou povinnost budou mít až postupně. 

Od 1. července bude možné používat aplikaci i v dalších správách. Jako například na soudech, finančních či živnostenských úřadech či při kontaktu s policií. Od ledna roku 2025 pak budou digitální občanky přijímat například i školy, notáři, banky či soukromé osoby.

Spustit audio