Řidiči u dálnice poblíž Humpolce viděli patrně vlka. Podle ekologů to nelze vyloučit

10. květen 2022 06:00

Po Vysočině se možná pohybuje vlk. Měli se s ním setkat někteří řidiči na dálnici D1 poblíž Humpolce. 

Po dálnici D1 u Humpolce se měl pohybovat vlk. A to i přesto, že je celá autostráda po modernizaci oplocená a pro bezpečný přechod zvěře slouží  nové ekodukty. I tak se údajně někteří řidiči minulý týden se šelmou na vozovce  setkali. 

Velký urousaný pes

„Jakmile jsem přijela blíže, tak jsem viděla, jak je u svodidel schoulený takový velký urousaný pes, nebo vlk, zřejmě vlk, tak jsem okolo něj projela,“ popisuje čtvrteční zážitek z cesty po dálnici paní Michaela, která si původně myslela, že musela za ostatními řidiči prudce zabrzdit kvůli srnce.

„Jela jsem kolem něj asi metr ve dvaceti kilometrové rychlosti a byl to fakt takový větší vlčák, velmi se podobal vlku a to zvíře bylo opravdu velmi vystresované, kdo by taky nebyl.“

Vyloučit to nelze

Podle krajského ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny Václava Hlaváče si sice lidé vlky často pletou s některými plemeny psů, přesto prý  přítomnost vlka na dálnici vyloučit nemůže. „Z těch informací, které jsme získali, se zdá, že to skutečně mohl být vlk. Nicméně, vždycky je třeba prověřit, jestli to nemohl být pes, zejména tedy československý vlčák, který je vlkovi hodně podobný a bez věrohodné fotografie nebo genetických vzorků úplně nejde ta zvířata spolehlivě rozlišit.“

I podle policejní mluvčí Dany Čírtkové byla výpověď svědků, kteří pohybující se šelmu na dálnici nahlásili, trochu nejistá. „Oznamovatelka řekla, že se po dálnici pohybuje pes, podle oznamovatelky se také mohlo jednat o vlka. Policisté vyjeli na místo, úsek prověřili, ale žádné zvíře na dálnici nespatřili.“

Občas se tady pohybují

Podle Václava Hlaváče se nicméně vlci na území Vysočiny čas od času pohybují. „I podle sdělení místních myslivců z oblasti Herálecka je těch pozorování více, takže bych řekl, že je možné, že to skutečně vlk byl.“

Největší otázkou však zůstává, kudy se zvíře na dálnici dostalo. Po dokončení modernizace je totiž trasa oplocená a pro přechod zvěře fungují takzvané ekodukty.

Přímo u dálnice D1, zhruba v těch místech, kde zvíře zkřížilo řidičům cestu, je jeden z ochranných plotů skutečně ohnutý až natolik, že by se pod ním protáhlo i větší zvíře. To by tudy pak mohlo vyběhnout nahoru a na silnici se dostat. 

„Můžu říct, že zcela jistě na Vysočině stabilní výskyt vlků nemáme, jsou to jen zvířata, která tudy procházejí,“ upřesňuje Václav Hlaváč s tím, že pokud se skutečně jednalo o vlka, zřejmě oblastí pouze migroval. 

Na podobném místě se přitom vlk objevil už jednou, před pěti lety ho na dálnici u Humpolce srazilo auto. Před dvěma roky byli vlci pozorování i na Telečsku v okolí Javořice, kde dokonce napadli stádo jednoho z farmářů. Ani tam už se ale podle Hlaváče trvale nevyskytují.

Spustit audio

Související