Řidiči telefonují, čtou si nebo nejsou připoutaní. To vše vidí policie ze speciálního autobusu

21. září 2021 06:00

Policisté na Vysočině sledovali při speciální akci pozornost řidičů. V terénu bylo na 40 hlídek a po D1 jezdil speciální autobus se ztmavenými skly.

„Vyjíždíme ze 111. kilometru, otáčíme na 119. kilometr,“ informuje praporčík Lukáš Vondra své kolegy pomocí vysílačky. Jeho úkolem je po celou dobu jízdy nahlížet z autobusu do kabin nákladních aut na dálnici D1.

Telefon, noviny…

„Od rána jsme zastavovali dva telefony, řidiče, kteří pravou rukou telefonovali a nevěnovali se řízení vozidla a pak jednoho, který četl noviny nebo nějaké papíry.“

V praxi to vypadá tak, že Lukáš Vondra sedí s připraveným nahráváním videa na mobilní telefon u okénka a v případě zjištění přestupku řidiče jako důkaz natočí a po vysílačce ho nahlásí kolegům. „Dál to předám hlídkám, které se pohybují okolo nás. Dám jim popis auta, co se stalo, oni to vozidlo zastaví a s řidičem to vyřeší v příkazním řízení.“

Historické vozidlo

A po několika desítkách minut kroužení autobusem mezi 119. a 104. kilometrem se Lukáš Vondra dostává do situace, kdy vysílačku použít musí. „Říká do vysílačky, jak vidí nepřipoutaného muže.“ Cizince tak z dálnice naviguje policejní hlídka na nejbližší odpočívadlo.

Tentokrát zasáhla hlídka zbytečně. Řidič z Rakouska totiž po dálnici cestuje historickým vozidlem a pásy tak v autě vůbec nemá a ani mít nemusí. Ostatní řidiči se ale z podobných dopravních akcí mohou poučit.

Právě nepozornost řidičů bývá na dálnici jednou z hlavních příčin dopravních nehod, pokračuje policejní mluvčí Dana Čírtková: „Tyto nehody jsou velice problematické, protože jsou fatální a způsobí zastavení provozu na několik hodin.“

Často se totiž stává, že řidič kamionu kvůli nepozornosti například přehlédne konec kolony nebo zpomalující auta a zezadu do nich může narazit.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související