Řidiči kamionů budou na dalších silnicích přes Vysočinu platit mýto. Mimo jiné z Jihlavy na Znojmo

20. listopad 2021 06:10

Vysočinu čeká zpoplatnění dalších úseků na silnicích první třídy pro kamiony. Půjde o silnici z Jihlavy na jih a z Havlíčkova Brodu na východ.

Necelé dva roky musí kamiony platit mýtné i na některých silnicích prvních tříd. Ministerstvo dopravy chystá na Vysočině zpoplatnění dalších dvou úseků. Řidiči nákladních aut říkají, že budou raději jezdit jinudy.

Stará Říše

„Jezdí jich hodně, je tady velká frekvence. Když jdu s vnoučaty, bojí se přejít.“ Paní Bohumila stojí na autobusové zastávce ve Staré Říši. Obcí prochází silnice I/23 a v poměrně úzkém místě mají problém se vyhnout i dvě osobní auta.

Řidiči kamionů jedoucí z jihu Čech do Brna se tudy mohou vyhnout mýtu. „Špatný! Vždyť platíme už takhle hodně peněz.“ Zpoplatnění tohoto úseku silnice první třídy se ale neplánuje.

Budeme hledat cestu jinudy

Silnice I/23 kříží silnici I/38, která vede mimo jiné z Jihlavy na rakouské hranice. Řidiči kamionu, kteří parkují na odpočívce, s tím příliš nesouhlasí. „Určitě budeme hledat cestu jinudy, už takhle jsou ty náklady velký,“ netají se řidič kamionu Petr.

Na Vysočině se zpoplatnění dotkne dvou úseků – z Jihlavy po I/38 na rakouské hranice a z Havlíčkova Brodu po I/34 do Koclířova.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související