Restaurace v malých městech zažívají těžké časy, tržby jim za čtyři roky klesly o dvě pětiny

7. březen 2024 14:00

Restaurace na venkově zažívají těžké časy. Řada menších měst a obcí na Vysočině teď hledá někoho, kdo by hospodu u nich provozoval.

Podle údajů společnosti Dotykačka v posledních čtyřech letech klesly reálné tržby restaurací v místech pod pět tisíc obyvatel o 42%.

Na některých místech zůstávají prázdné i nově zrekonstruované restaurace. Týká se to také Třeště na Jihlavsku. Ta má ve svých místních částech od konce loňského roku dvě restaurace, do kterých teď bez úspěchu hledá provozovatele. „Hasiči tady v podstatě zajišťují veškerý kulturní život, tenhle prostor je místem jejich scházení. Byli bychom rádi, kdyby se našel někdo, kdo to tady převezme,“ ukazuje prostor hospody v Čenkově nezávislá místostarostka Třeště Eva Požárová.

Podobná situace je i v další místní části Třeště Salavicích, kde nechala radnice hospodu opravit. I přesto je tři čtvrtě roku prázdná. Zatím v ní chybí i vybavení. „Dokud se nenajde provozovatel, tak do toho zastupitelé nechtěli zbytečně investovat,“ vysvětluje místostarostka.

Hospodský skončil nedávno i v nedalekých Zbilidech. Hospoda se znovu otevře v dubnu, nájemné je 1000 korun měsíčně, energie bude platit obec.

Spustit audio