Řeka Cidlina pramení v obci Košov. Odborníci se ale neshodují, jaké místo je správné

24. duben 2017
Česko – země neznámá

Kopcovitá krajina, lidová architektura, malebné výhledy do Podkrkonoší a Českého ráje. Pokud hledáte na úbočí Tábora mezi Lomnicí nad Popelkou a Jičínem prameny Cidliny, najdete mnohem víc. A vlastně přestane být důležité, jestli stojíte u toho správného pramene. Varianty jsou totiž dvě.

Cidlina se vlévá do Labe, její délka je bezmála 90 kilometrů. Napájí mnoho rybníků a rybníčků, největším z nich je s plochou 300 hektarů Žehuňský rybník. První zmínka o řece se objevuje v Kosmově kronice z roku 1110. Základem názvu je ze staročeštiny „čirý, čistý“. Tedy volně přeloženo jde o řeku s průzračnou vodou. Pramení na západních svazích hory Tábor a z vodohospodářského hlediska vyvěrá hlavní pramen na louce jižně od Košova ve výšce asi 550 metrů nad mořem.

Obec Košov, kde jsou dvě možná prameniště Cidliny, je balzámem pro duši. Přijít můžete po svých po turistické stezce od Lomnice nad Popelkou nebo od Jičína. Z obou směrů se lze dopravit i na kole. Pro obec Košov je charakteristická lidová architektura.

Jedno z pramenišť označuje tabulka štábu České televize, která zde natáčela pořad K pramenům. Podle zástupce lomnického odboru životního prostředí Václava Zahrádky se ale pravé prameniště nachází ve vyšší poloze.

„Do staré části Košova, kde je tabulka s označením z televizního pořadu, byly svedené vody z okapů. Na louku na košovské návsi prý ústí dřevěná kanalizace z Košova. Osobně si tedy myslím, že pravý pramen je zhruba o tři až čtyři stovky metrů výš. Svod vody totiž musí logicky začínat o něco výš,“ míní Václav Zahrádka a dodává, že oficiálně označené prameniště Cidliny je kvůli atraktivitě v půvabné lokalitě u Jezírka pod Táborem, kde je zřejmě jeden z bočních pramenů. A upozorňuje i na další možné místo vyvěrání blízko obce Kyje u Alainovy věže, někdejšího luxusního posedu na panství Rohanů.

Přírodní památka Jezírko pod Táborem

Evropsky významná lokalita Kozlov

Při cestě za prameny Cidliny si návštěvníci mnohdy ani neuvědomují, že se zároveň nacházejí na Zlaté stezce Českého ráje. „Jsme také na území s Evropsky významnou lokalitou Kozlov - Tábor, které je v soustavě Natura 2000. Zasluhuje si tedy větší pozornost při hospodaření a využívání. V jejím srdci je přírodní památka Jezírko pod Táborem. Přímo v jezírku se vyskytuje chráněná masožravá rostlina rosnatka. Dále tu žije čolek horský, čáp černý nebo výr,“ připomíná Zahrádka.

autor: VaW
Spustit audio