Recept na Vizovické pečivo: mouka, voda, čas a šikovné ruce

S pekařkou Elen Macháčkovou o výrobě Vizovického pečiva
Tradiční Vizovické pečivo se sice nejí, zato je krásné a plné symboliky. Jde o takzvané obřadní pečivo a ve Vizovicích se traduje 36 vzorů.
K adventnímu času na Valašsku neodmyslitelně patřilo a patří Vizovické pečivo. K jeho výrobě není potřeba jen mouka a voda, tou nejdůležitější ingrediencí je šikovnost jeho tvůrců.
Ve Vizovicích se dřív toto obřadní pečivo vyrábělo v mnoha rodinách. Dnes zlatavá zvířátka a postavičky pečou už jen čtyři pekařky Za těmi se přímo do Vizovic vypravila redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.
V reportáži se nejen dozvíte víc o samotné výrobě tohoto druhu pečiva, ale třeba i to, co které vyrobené zvířátko symbolizuje.
Mohlo by vás zajímat
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.