Radnice v Kostelci se snaží umírnit noční radovánky východoevropských dělníků. Zatím marně

18. červenec 2018 10:33

Obyvatelé Kostelce u Jihlavy si opakovaně stěžují na hluk, který v centru obce způsobují východoevropští dělníci pracující v místní masně.

Obec chce problém vyřešit vytvořením tzv. bezdoplatkové zóny, tedy území, kde nikdo nedostává příspěvky na bydlení. Podle odborníků to ale komplikace neřeší.

Lidé v Kostelci u Jihlavy si opakovaně stěžují na hluk a zápach od východoevropských dělníků. Přes den pracují v masně holdingu Agrofert a svou zábavu začínají ve chvíli, kdy jejich místní sousedé ulehají k spánku.

Kostelec, ubytovna

„My jsme tady na vsi nebyli na to zvyklí, tady byl naprostý klid. Oni většinou ve dne spí a v noci užívají. Koupí si pivo a tady různě běhají, křičí,“ řekl Českému rozhlasu starší muž.

Bezdoplatková zóna

Obec má snahu problém řešit, chtějí v místě bývalého hotelu Horal, kde jsou dělníci ubytovaní, vytvořit bezdoplatkovou zónu. Česká legislativa umožňuje označit v rámci obce území, kde nikdo nedostane od státu příspěvek na bydlení.

„Když někdo chodí do práce, tak mu dost vadí, že v deset hodin ho někdo ruší. Je tam řev,“ přiznává starosta Jaroslav Matula. Zastupitelům předloží návrh vytvoření právě bezdoplatkové zóny.

Podle ředitele Institutu pro sociální inkluzi Martina Šimáčka, kterého oslovil Český rozhlas, by ale takové opatření k nápravě nevedlo. „Pokud jsou na ubytovně a ta rodina má trvalé bydliště někde úplně jinde a on tam jen přespává od pondělí do pátku, tak to nezakládá nárok na doplatek na bydlení.“

Policie, vůle zaměstnavatele

O problémech ví i spolumajitel ubytovny a také holding Agrofert, kterému kostelecká masna patří.

„Snažíme se to řešit, aby to nebylo. Každý ale při rušení nočního klidu může zavolat policii,“ dodal spolumajitel bývalého hotelu Tomáš Turňa.

„My už jsme se v té věci spojili s agenturou, která zprostředkovává pracovníky, aby na tu záležitost dohlédla a zjednala nápravu. Nutno také dodat, že bývalý hotel Horal je poněkud rozsáhlé ubytovací zařízení, kde nebydlí pouze tito agenturní zaměstnanci,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio