Radnice v Horní Cerekvi musí vědět o každé slepici. Ve městě se objevila ptačí chřipka

21. únor 2021 06:00

Veterináři v okolí Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyhlásili tří kilometrové ochranné pásmo. V jednom z tamních chovů drůbeže se potvrdila ptačí chřipka.

V Horní Cerekvi na pomezí Pelhřimovska a Jihlavska jde o letos šesté ohnisko v České republice. Na soukromé farmě tam usmrtili na 300 kusů drůbeže. „Je to nepříjemná situace, každý toho má v současné době dost,“ řekl starosta Horní Cerekve Milan Kunst.

Tříkilometrový okruh

Osobně byl přítomen likvidaci drůbeže. „Je to nepříjemné, v tříkilometrovém ochranném pásmu musíme zjišťovat stavy, počet drůbeže a jednotlivé chovatele zaregistrovat.“

Radnice už místním rozhlasem vyhlásila, aby jí lidé počty chované drůbeže poskytli. „Občané nám to hlásí, posílají emailem, volají mi.“

Veterinární správa

Seznam chované drůbeže v okolí Horní Cerekve pošle tamní radnice Státní veterinární správě (SVS). „Musíme mít přehled o chovech drůbeže, které jsou v ochranném pásmu. Budou tam probíhat další kontroly, jestli ta nákaza tam nepronikla,“ popsal ředitel SVS Božek Vejmelka.

V ochranném pásmu platí přísná pravidla. „Chovatel musí mít drůbež uzavřenou, je zákaz přemísťování drůbeže.“ Pokud se do 21 dnů neprokáže další nákaza, bude se ohnisko ptačí chřipky považovat za zlikvidované.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související