Řada škol na Vysočině se vrací k nabídce ruštiny. Mezi studenty je o ni zájem

19. březen 2013

Středoškoláci na Vysočině mají velký zájem o studium ruštiny. Slovanský jazyk, jehož výuka na českých školách výrazně ubyla zejména po listopadové revoluci v roce 1989, se tak postupně vrací zase na výsluní a začíná trochu vytlačovat i němčinu. V řadě škol je už nabídka výuky azbuky samozřejmostí, jinde se honem přidává.

Pedagožka Marie Drápelová učí studenty Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě ruštinu už třetí rok. „Každý rok nám přibývá jedna skupina dětí, takže ten zájem o to se zvyšuje,“ říká Drápelová.

Ve škole se v současnosti "gavariť pa rusky“ učí 52 studentů. Podle profesorky je ruština dobrou volbou i pro ty, kterým jazyky, jak se říká, do hlavy příliš nelezou.

„Pokud se prokoušou ze začátku azbukou, která je pro ně hodně těžká, tak si myslím, je ten jazyk pro ně jednodušší než třeba další západní nebo germánský jazyk,“ vysvětluje kantorka.

K angličtině si tady můžou studenti vybrat němčinu, španělštinu, francouzštinu a ruštinu. Podle ředitele školy Jiřího Formana se studentům v budoucnosti ruština může hodit.

„Rusko je dneska chápáno jako obrovský potenciální obchodní partner, myslím, že do budoucna řada firem i z České republiky s ním bude obchodovat, a my tady vychováváme žáky v oborech ekonomických, hotelnictví, takže si myslím, že by do styku s ruštinou řada z nich určitě mohla přijít,“ říká Forman.

Umět rusky by měl třeba číšník v Karlových Varech, ale znalost ruštiny, nejlépe v kombinaci s angličtinou, požaduje po svých zaměstnancích i řada firem na Vysočině – třeba žďárský Žďas, Pacovské strojírny, Agrostroj Pelhřimov nebo Nate Chotěboř.

Kvůli velkému zájmu chce do učebních osnov ruský jazyk zařadit také havlíčkobrodské gymnázium.

„Dneska se rusky domluvíte na obrovském tržním prostoru, takže tam to určitě zajímavé je. Je to nepochybně velmi přínosné i z kulturního hlediska, ať se díváme na ruský stát jakkoli, tak ruská literatura je úžasná, ruští myslitelé jsou nesmírně inspirativní, takže i z tohoto hlediska to rozhodně svůj velký přínos má,“ podotýká ředitel havlíčkobrodského gymnázia Hynek Bouchal.

K výuce ruštiny se vrací také čím dál víc základních škol na Vysočině.

Spustit audio