Původní skládka větví v Rynárci se zvrhla v hromady všeho možného. Vyřešila to až závora

20. říjen 2019 05:10

Staré matrace, nábytek, pneumatiky. To je jenom drobný výčet toho co lidé navozili v Rynárci u Pelhřimova na místo, kde se každoročně staví čarodějnická hranice.

Když vedení obce lidem nabídlo, že tam můžou vozit dřevní odpad jako prořezané větve, nikdo netušil, že to někteří pojmou jako celoroční skládku všeho možného. Vyřešit to musela až závora.

Odpad na spálení

„Pokud je to odpad na spálení, tak ať to dají na jednu hromadu a spálí se to. Ale nesmí tam být plasty, gumy. Pokud je to jen dřevo, tak se to spálí.“ Pan Miroslav bydlí v Rynárci na dohled od místa, kde se pálí čarodějnice.

Obec občanům nabídla, ať na pozemek navozí větve ze zahrad, z lesa apod. První hromady se tam objevily už týden poté, co shořela letošní hranice.

Závora

Na místě se ale po několika měsících objevila závora. Pytle od krmiva, asfaltová lepenka, rozbitý nábytek, oblečení. To všechno tam místní snesli.

„Lidi se naučili, že to využívají jako celoroční skládku. Objevily se tam i matrace, gauče, to všechno musíme vyndat,“ řekl starosta Rynárce Jan Pikl.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související