Psy zaměstnejte nejen pohybem, ale i pomocí hlavolamů

24. listopad 2016
Dobré odpoledne

Vedle psích hotelů začala na Vysočině fungovat i školka pro psy. „V zahraničí už jsou psí školky běžné, v Praze taky,“ vysvětlila Monika Jungrová z Hladova. „Staráme se o to, aby byli psi emocionálně i fyzicky vytížení, když jsou lidé v práci. Chodí ke mně psi i mimo školku, na výcvik. A na všech je znát, že se jim lidé nevěnují dostatečně,“ poukázala Monika Jungrová.

Psy by měl podle Jungrové každý majitel dostatečně zaměstnat. Důležitý je pohyb, ale často se opomíjí emocionální zážitky. „My psům pořizujeme a vyrábíme různé hračky. Hledání pamlsku ve schovávačkách je zabaví a oni potom nemají chuť zlobit, kousat do nábytku nebo se vybíjet nevhodným způsobem,“ dodala.

Hlavolam pro psy vyrobíte z plata od vajíček

Hračky někdy také nazývané hlavolamy pro psy je možné vyrobit i z domácích zdrojů. „Postačí plato od vajíček, forma na muffiny, krabice od bot, do které dáme spoustu míčků a mezi ně schováme pamlsek. Speciální hlavolamy se dají samozřejmě i koupit, ale není problém něco vyrobit.“

Cílem psí hry je vždycky jídlo

„Základní potřeba pejska je žrádlo. A právě jeho hledání ho zaměstná. Pes přemýšlí, jak se k jídlu dostat. A nakonec ho po jistém úsilí najde. Tím také získává zdravé sebevědomí, sebeovládání a vnitřní klid,“ uvedla Monika Jungrová. I pes podle ní potřebuje v životě radost a dobrý pocit z úspěšné práce.

Na pohyb se nesmí zapomínat

Pes potřebuje zaměstnat mozek, ale stejně důležitý zůstává pohyb. „Mnohým plemenům nestačí jen procházky. Doporučuji můj oblíbený canicross. Pes dostane postroj, táhne páníčka a společně běží v terénu.“

Všechna plemena zvládnou psí tanec

Se psy se také dá tančit. „Zní u toho muzika a učíte psa cviky – válet sudy, proplétat se mezi nohama, chodit po zadních a další různé cviky. To lze naučit všechny psy. Cílem není drilovat úchvatné cirkusové kousky, ale zaměstnat psa a dopřát mu radost ze správně splněných úkolů. Pes je potom spokojený, uvolněný a nenudí se,“ uzavřela majitelka psí školky.

Spustit audio