Psímu seniorovi upravte krmné dávky a nešiďte procházky

15. květen 2021

Psí stárnutí bývá smutné, ale i starší pejsek může být vitální a zdravý do vysokého věku. Samozřejmě záleží na plemeni a celkovém zdravotnímu stavu. Obecně je ale důležité se o pejska s přibývajícím věkem co nejpečlivěji starat.

Psí stárnutí se projevuje horším sluchem, zrakem, sklony k přibírání na váze, větším výskytem vážných onemocnění, selháváním ledvin, potížemi se zuby nebo například špatnou pohyblivostí v návaznosti na bolesti kloubů.

„Pokud je pejsek v seniorském věku a jinak je zdravý a čiperný, nemusíte mu zbytečně měnit stravu. V tomto dělá mnoho chovatelů chybu. Důležité je stravu vybírat podle aktuální kondice. Ideální je dávat granule označené jako all life stages, tedy pro všechny věkové kategorie. Pokud má ale pejsek sklony k tloustnutí, vyberte méně tučné receptury a rozhodně se vyhněte granulím, určeným pro štěňata nebo pro psy velmi aktivní,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Jiří Švihálek a jeho psí parťák Roxy

Zvolte správné doplňky stravy a starejte se o chrup

Starší psi nepotřebují vysoký příjem proteinů ani tuků. „Proto je dobré snížit krmné dávky. Starší pejsci bývají už méně aktivní, předejdete tak nabírání na váze. Krmiva s probiotiky podpoří imunitu psa,“ doplňuje Jiří Švihálek.

Ve starším věku se vyplatí pejskovi dávat i více přírodních doplňků stravy. Především takových, které pomáhají pohybovému aparátu a posilují srdeční činnost i oběhový systém. Dobrou volbou jsou oleje. Například konopný olej nebo speciální přípravky na podporu kloubů.

Starší psi mají také mnohdy potíže se zuby. Ve vysokém věku se často už nemůže provádět dentální hygiena. Dbejte proto u pejska na prevenci zubního kamene a zánětu dásní. Pravidelně mu dávejte přírodní žvýkací pamlsky. Nebo čistěte zuby speciálním gumovým kartáčkem. Pejsci to sice obvykle nemají rádi, ale po nějaké době si zvyknou. Do vody či do krmiva psovi také můžete přidat speciální výtažek z mořské řasy. Ten pejsek ve vodě nebo v krmivu necítí a řasa pomáhá odstraňovat zubní kámen i předcházet zápachu z tlamy.

I se starším psem si můžeme hrát a dovádět

Aktivita pomáhá

I když starší pejsci s vámi už asi neuběhnou maraton, i tak je důležité s nimi pravidelně chodit ven. Vybírejte rovné terény, abyste zbytečně nezatěžovali psí pohybový aparát.

Pohyb má dobrý vliv i na psychiku psa, stejně jako na psychiku jeho pána. A nezapomeňte si se psem seniorem hrát, pomáhá to zlepšovat jeho mentální funkce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.